buksi

2012.04.26.

Tisztelt Doktor úr! A kiskutyám most 7 hetes és ma találtunk benne egy kullancsot. Megpróbáltuk kiszedni de a feje bennmarad és sehogy sem jön ki.És nincs beoltva még.Ilyenkor mi a teendő? Ki fog esni a kullancs feje? Baja lesz a kutyusnak? előre is köszönöm,Anaa

Kedves Gazdi!

A kullancs-csípésről sok hiedelem terjed, mindig nagy az ijedelem, kicsi állatok esetében még inkább. A kullancs önmagában nem okozna bajt, még akkor sem, ha beletörik a feje (kicsit megduzzadhat a terület, de annyira parányi, és magától meg szokott oldódni, hogy az állat általában észre sem veszi).

Viszont a kullancs vérszívás közben megfertőzheti a kutyát a Babesia nevű betegséget okozó egysejtűvel, a Lyme-kórt okozó baktériummal vagy a vírusos agyvelőgyulladást okozó vírussal. Itt viszont már nagyon is számít a kullancs fejének beletörése, mert ilyenkor  átjuthatnak ezek  a  fertőző kis lények(egysejtű, baktérium, vírus) a kutyába.

Az, hogy a kullancs fertőzött volt-e bármely kórókozóval csak nagyon költséges vizsgálattal(speciális laborban 30000ft) dönthető el.

Az első tünet ezeknél a betegségeknél általában a kedvetlenség, bágyadtság, láz (kutyáknál a végbélben mérhető, digitális hőmérővel, 39 celsius fok feletti hőmérséklet a láz).

A Babesia nevű betegség a csípést követő 2-20 napban, a Lyme- kór még ennél is később, hetek, hónapok elteltével okoz tüneteket. A vírusos agyvelőgyulladás nagyon ritka kutyáknál.

Ha bármi gyanúsat észlelnek , haladéktalanul forduljanak, akár éjszaka is állatorvoshoz, ugyanis egy ilyen kicsinél pár óra is sokat számít! Minél hamarabb jut állatorvosi segítséghez, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra.

A későbbiekben érdemes kullancsriasztó készítményt választani állatorvosuk segítségével, de az is nagyon fontos, hogy minden nap akár többször is átvizsgálják alaposan a kutyust, mert ha 24 órán belül sikerül megtalálni és szakszerűen eltávolítani a kullancsot, sokkal kisebb a fertőződés veszélye! Erre a célra speciális kullancs-csipesz vásárolható állatpatikában, állatorvosnál.

Az is megoldás, ha állatorvos segítségét kérik a kullancs eltávolításához, amíg nem sajátítják el a technikát.

Nagyon kívánom, hogy szerencsés legyen Buksi és egy kis ártalmatlan kullancs-fejjel ússza meg az esetet!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993