Manó

2012.04.20.

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 5 hónapos yorki kan kutyusom nagy valószínűséggel megfázott. Ugyan nem lázas és nem is köhög, de amikor alszik (főleg este) és helyezkedés céljából vagy simán felébred, akkor lehet hallani, hogy orrdugulással szenved, igyekszik kifújni, tüsszög. Napközben amikor fent van semmi baja, szunyókálás közben nagyon ritkán lehet csak hallani, hogy problémája van. Rendesen eszik, iszik, sokat játszik és jó a kedve. Velünk alszik az ágyban, hol takaró alatt, hol a takarón kívül, ahogy éppen kedve tartja. Én arra gyanakszom, hogy az elmúlt pár napban, amikor már estére is nyitva hagytuk az ablakot megfázhatott. Mit tehetünk, lehet-e házilag ápolni. Illetve lenne még egy kérdésem, hogy mennyi idő lehet még, amíg megszokja a szobatisztaságot. Van, hogy játék közben is (szerintem elfelejtkezik magáról vagy nem tudja visszatartani) elkezd pisilni, egyébként a pelenkát csak ritkán látogatja. Volt alom is, de azt folyton csak kikaparta a földre. Lakótelepen lakunk, erkély nincs, és nem tudjuk minden nap levinni sétálni (csak kb minden második nap, hétvégén minden nap), viszont sűrűn van, hogy a nagymamáéknál van egész nap a kertben. Már egy egész üveg helyhez szoktató cseppet elhasználtunk, de semmi eredmény. Január óta van nálunk a kutyus és most már jó lenne, ha rászokna a pelusra. Próbálunk rászólni, felitattuk a pelenkával a pisijét, próbáltuk pisilés közben odarakni, de csak nézett ránk nagy szemekkel és nem pisilt. Mit tudnánk ezzel kezdeni? Vagy egyszerűen legyünk türelmesebbek? Válaszát előre is köszönöm, szép napot: Viki

Kedves Viki!

 

Kezdem az orrdugulással. Lehet, hogy még éjjel kicsit hideg van az ablaknyitáshoz. Nyilván Önök jól betakaróznak, de egy kiskutya ugye sokszor kilóg a takaró alól. A kistestű fiatal állatok még nem tartják olyan jól a testhőmérsékletüket, főleg mozdulatlanul, alvás közben, mint mi felnőttek.

Az is lehet, hogy túl száraz a levegő, lehet, hogy egy kis párásítás is jót tenne. Lehet hideg párásítót kapni, de a fűtőtestre rakható egyszerű vizestartály is megteszi. Pár csepp illóolaj is jó hatású lehet a vízbe téve, mondjuk eukaliptusz. Ha állapota nem változik, netán romlik, természetesen állatorvoshoz kell vinni.

A másik a szobatisztaság. Nem pontosan értem, hogy miért csak 2 naponta viszik le sétálni. Talán az oltások után az immunitás (betegségek elleni védettség) kialakulása miatt? Vagy dolgoznak, nem érnek rá? Akkor sokat van egyedül a kiskutya? Szerintem sokkal egyszerűbb lenne a szobatisztaságra szoktatás, ha megszokná a rendszeres sétát, ott a szagok (más kutyák szaga), bokrok, ingerek mind arra csábítják a kutyust, hogy pisiljen. A pelenka, netán a macskáknak kitalált homok, vagy kő nem természetes egy kutyának, fajától idegen az ilyen fajta ürítés. Persze mindent meg lehet tanítani kitartó, következetes, türelmes munkával, de ha így is keveset tudnak vele lenni, akkor talán mindenkinek könnyebb lenne rendszeres időközönként egy gyors sétát beiktatni. Ekkor már tudni fogj:, gazdi csörgeti a kulcsot, hozza a pórázt, leérek a jó illatba, pisilek.

Remélem sikerül majd mindenki számára jó döntést hozni!

Üdvözlettel,

Dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993