Kryszty

2012.04.23.

Én azt szeretném megtudni hogy két napja volt egy 6 honapos szuka és sajnos meghalt valoszinüleg szupornyicás volt és most attol félek hogy a másik kutya is meghal 🙁 ő egy oltást már kapott amikor hozzánk került! az lenne kérdésem hogy elkaphatta e másik kutyátol a szupornyicát és ha kap inekciot akkor meg lehet e menteni mert már nem nagyon akar enni és ment is egyszer a hasa!! annyira nincs letörve!!Elöre is köszönöm!!

Kedves Gazdi!

Megértem aggodalmát, sajnos nem tudom megnyugtatni, a szopornyica egy igen fertőző kutyabetegség, főleg orrfolyást, magas lázat, begyulladt szemet, esetleg hasmenést, hányást okoz, ha hirtelen jön. A kutyák nyállal, orrváladékkal, bélsárral, könnyel is fertőzik egymást, sőt a beszáradt váladékokban is napokig fertőző marad a vírus. Tehát megfertőzhették egymást a kutyák.

Másrészt az, hogy biztosan ez a betegség volt, csak különleges tesztekkel bizonyítható.

Sajnos az sem megnyugtató, hogy a kutyus egy oltást kapott, hiszen az oltás csak abban az esetben nyújt védelmet, ha legalább 2-3 úgynevezett kombinált oltást kapott a kutyus 10-12 hetes korától 2-3 hetes időközökkel és természetesen csak abban az esetben, ha valóban szopornyica vírusról volt szó.

Sajnos rengeteg más kórokozó okoz hasonló tüneteket, ahogy a másik kutyusnál említette őket: bágyadtságot, enyhe vagy súlyosbodó hasmenést, étvágytalanságot.

Tanácsom nem lehet más, mint hogy sürgős állatorvosi segítségre lesz szüksége a kutyusnak, hogy kiderüljön komoly-e a baj, és hogy megfelelő kezeléshez jusson, akár úgy is, hogy egy nagyobb állatkórházba utalja állatorvosa.

A védőoltást csak egészséges kutyának lehet adni, ha felmerült, hogy fertőződhetett, akkor még abban az esetben sem, ha most nem beteg. A szopornyica lappangási ideje 3-7 nap, ez azt jelenti hogy 1 hét is eltelik a fertőződés után és még egészségesnek látszik, de nem szabad oltani.

Mielőbbi gyógyulást kívánok a kiskutyának!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993