Lolita

2012.04.27.

Tisztelt Dr. Úr! 6 éves házi cicám altatásban fogkő leszedésen esett át utána egy Stomorgyl 2 nevű tablettát kellett szednie egy héten át. Alap probléma az erős nyalzás, nyelvlógatás volt, kellemetlen lehelet és egyre kevesebbet evett a cica. Az orvos a maradék fogak kihúzását javasolta, mert rosszak, de fogai is már csak hátul vannak valamint 2 felső hosszú metszőfog, ami evésnél eléggé akadályozza őt úgy vettem észre. Meg merjem tenni ezt a lépést? Mit fog utána tudni enni a cicám? A ínygyulladás csökkent a gyógyszer hatására de most hogy egy ideje már nem kapja újra jelentkeznek a tünetek, nyálzás, visszafogottan eszik és ami érdekes keresi a nejlon felületeket és azt nyalogatná erősen. Félek az újabb altatástól is mert nagyon nehezen viselte. A német juhászkutyám most vesztettem el 6 évesen, a vizsgálatok szerint eltűnt a mája, hasvízkór kîsérte, nagyon szenvedett ezért altatás mellett döntöttünk a párommal. Persze előtte rengeteg pénzt áldoztunk a megmentésére mert ugye az ember reménykedik… Sok konzervet kapott mindkét állat, ok okozati öszefüggés lehet? Szinte egyszerre lettek betegek, együtt is nőttek fel. Nem akarom a cicám is elveszteni, nála még nem történt semmilyen egyéb vizsgálat. De aggódom nagyon. Tényleg megoldást jelenthet a fogak eltávolítása?

Kedves Gazdi!

 

Megértem aggodalmát, és nagyon sajnálom a német juhászukat.

Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy összefüggés van-e a két kedvencük betegsége között, jó volna tudni, mi okozta a májelégetlenséget a kutyusnál. (Sokszor ezt nagyon nehéz és költséges kideríteni: szövettani vizsgálat, netán toxikológiai vizsgálat, vérvizsgálat, kórboncolás stb.)

Ha ez nem lehetséges, akkor is van mód rá, hogy a cicát kivizsgálják egy újabb altatás előtt: vajon neki is károsodott a mája vagy más életfontosságú szerve? Netán valamilyen vírusfertőzés lappang a háttérben? Ehhez vérvétel, ultrahang, esetleg röntgen szükséges. Az sem mindegy, milyen altatási módot választanak, mennyi ideig tart, stb. Vannak kíméletesebb altatási módok, érdemes erről is beszélnie állatorvosával.

Nem tudom, hogy a kuytus májbetegségével Amivel biztosan összefügg a cica mostani állapota: az a konzervvel való etetés. A macskák húsevők. Ha megnézi a konzerv összetételét, főként növényi eredetű származékokat lát, rádásul sokkal kevesebb zsírt és fehérjét tartalmaznak, mint kéne, és sokkal több szénhidrátot(a macskának szinte 0 az igénye!),rágni sem kell, mert szétfolyik a szájban,  aminek egyenes következménye a fogak elromlása.

A tanácsom az, hogy beszélje meg állatorvosával az újabb altatás előtti kivizsgálást, bízza rá a fogászati kezelést, és ha teljesen rendbejött a cica fogazata, nem fájdalmas már a rágás, akkor ismertesse meg jó minőségű, úgynevezett prémium száraztáppal!  Ebben is állatorvosa biztosan a segítségére tud lenni.

(Megértem, ha fél attól, hogy nem marad foga a cicának, de ha megenged egy kis személyeset: sziámi cicám idős korára elvesztette az elülső metsző és szemfogait is, mégis boldogan ropogtatta a jó minőségű száraztápot egészen 18 éves koráig!)

Addig sem etetném tovább konzervvel, hanem jó minőségű, zsírdús tejterméket (tejföl, joghurt, sajt) és párolt, kis darabokra vágott csirkemellet, májat, belsőséget kínálnék neki, akár vajjal dúsítva. Ez egyébként egy máj és vesekímélő diéta is!

Mielőbbi gyógyulást kívánok a cicának!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993