macika

2012.04.29.

5 éves kan ivartalanitott, gyakran kijáro macska szemproblémájával érdeklődnék. pár napja váladékozik az egyik szeme, a szem sarkában hártyaszerű láthato. tiacil szemcseppel kezeltem illetve kamillateával mosogatom. a macska étvágya teljesen jo, viselkedése is olyan mint egyébként. sajnos nem tudom megoldani, hogy állatorvoshoz keruljön. kérdésem az , hogy ha csak mechanikai séruléstől van a probléma lesz-e sulyosabb, elég-e az itthoni kezelés??

Kedves Gazdi!

Előfordulhat, hogy csak megsértette, kezdetnek nem rossz a tiacil és a kamilla tea. A kamilla teát nem szabad túlzásba vinni, mert szárít! Néha a tiszta víz is megteszi.

Ha netán a szemet mélyebb sérülés érte (megsérült a szaruhártya=cornea), akkor nagyobb baj is lehet (elszürkülhet a szaruhártya, akár tönkre is mehet a szeme). A szeme sarkában a hártyaszerű valószínüleg a harmadik szemhéj (macskának ilyen is van), ami a gyulladástól előesett, begyulladt.

Néha előfordul, hogy toklász megy alá, ami nagyon fájdalmas lehet.

Első tanácsom, hogy próbálja a lehető legalaposabban saját maga megnézni azt a szemet, egy gyakorlott gazdi, aki amúgy is gyakran néz cicája szemébe, maga is észreveheti a változást. A harmadik szemhéj alá csak speciális fogóval lehet benézni, ez mindenképpen állatorvosi feladat, de esetleg megláthatnak valamit, ami kikandikál.

A szem mélyebb sérülése sem biztos, hogy látszik szabad szemmel, ahhoz is speciális, úgynevezett fluoreszcein-festék kell.

Második tanácsom, hogy ha találnak valami szemmel láthatót a cica szemén, vagy 2-3 nap alatt nem javul a szemcsepptől, amit akár 5- is lehet adagolni, de minimum naponta 3X1-2 csepp, akkor mindenképpen menjenek orvoshoz!

(Nem tudom ment-e már szemükbe bogár, vagy sértették-e fel, de ez igen fájdalmas, zavaró. A cicák sokkal jobban tűrik a megpróbáltatásokat, mint az emberek, de nekik is fáj!)

Jobbulást a betegnek!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993