Pici yorki

2012.05.03.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 5 éves yorki fiú kutyusunk.Több, mint 2 hónapja kálváriázunk orvostól- orvosig. Furcsa viselkedéssel kezdődött az egész, félni kezdett a lábunktól ahogyan közlekedtünk mellette, aztán pár nap múlva félre állt a feje (jobbra) és a neki jobbra levő dolgok mellett úgy ment el, hogy totál jobbra tartott konkrétan ráfeküdt a falra és úgy kúszott végig rajta. Négy állatorvos belső fülgyulladást mondott vizsgálatot senki nem végzett kapott egy-egy szteroid injekciót meg egy 14 napos hatású antibiotikumot Convenia azt hiszem. 2 hete nagyon gyenge lett (nem akar vizet inni egyáltalán) most az 5. orvos kezeli. Altatta csinált röntgent és megnézte a fülét illetve a dobhártyát ultrahanggal, hogy nem e domború pl. gyulladás nyomja belülről de nem talált semmi ilyesmit, kapott prednisolon tablettát és veraflox szuszpenziót (macskagyógyszer). Most enni jobban eszik, de a feje továbbra is félre áll, és elég részegesen közlekedik néha mintha nem látná a jobbra eső dolgokat illetve a fejét nem is fordítja el jobb oldala felé. A két hátsó lábát keresztbe teszi, ezáltal el is borul, főleg, ha közelítünk felé, mintha annyira félne. Nézegettem több dolog is lehet ez, mint belső fülgyulladás, akár agyhártya gyulladás is. Milyen vizsgálattal lehetne már kideríteni, hogy mi a baja szegénynek?

Kedves Gazdi!

Nem lehet könnyű Önnek és főleg nem szegény kutyusnak.

Teljesen igaza van, több dolog is lehet. Az első legkézenfekvőbb valóban a fülgyulladás (általában kívülről befelé terjed, toklász, fertőzés következtében, ezzel fülrázás, fájdalom, akár fejoldaltartás is együttjár). Nagyon jól járt el, hogy keresett egy olyan kollégát, aki meg is vizsgálta, röntgenezte, a külső- és középfül gyulladását kizárta.

A tünetei, mint a jobb térfél kiesés a látásában (valószínüleg azért fél a lábuktól, mert nem látja közeledni), a fejoldaltartás, a lábak összeakadása, menet közben jobbra dőlés mind neurológiai tünet. Igaza lehet abban, hogy akár agyhártyagyulladás is lehetne, de ahhoz láz is társul.

Az ilyenkor szokásos tüneti kezelés, amit eddig kapott (antibiotikum, szetroid injekció, tabletta) nem oldotta meg az alaptünetet, a röntgennel pedig nem látszott elváltozás.

A tanácsom az, hogy neurológiában jártas állatorvoshoz kell fordulnia, aki részletes neurológiai vizsgálatot tud végezni, méghozzá olyan intézményben, ahol egyéb vizsgáló eszközök, jó felbontású röntgen, akár ct is van! Érdemes a kezelőorvost is megkérdezni, hová utalná be Önöket további vizsgálatokra, biztosan tisztában van a környékükön a lehetőségekkel.

(Ha nem találnak megfelelő kórházat a környéken, Budapesten a Szent István Egyetem Sebészeti Tanszékének rendelésére irányítanám Önöket.)

Mielőbbi jobbulást kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993