Sün, cicus

2012.05.09.

Tisztelt Állatorvos! Egy nem mindennapos kérdésre szeretnék választ kapni. Ma az udvarunkon szerencsénk volt egy sündisznóhoz, egész fiatal lehet, kb. közepes termetű (kb. 10cm széles, kb. 20cm hosszú) cukiság. Hamar feltűnt, hogy nincs minden rendben. Dögbűz áradt belőle, a bőre több helyen sebes, lyukas, és gusztustalan volt. Semmi vér, némi genny azonban volt. Egy tüskét kiszedtem a többi közül, mert levált a bőréről. Amikor a tálból, ahol nézegettük, kimászott, jobban látszott az egyik nagy (2-3cm átmérőjű) seb, és az, hogy a bőre levált a hústól azon a részen. A hús (feltételezem, hogy az) szürkés, talán gennyes is volt. Másik rendellenesség, hogy nem mutatott félelmet, amikor próbált kimászni a tálból, és az orrához tettem a kezem, nyomta tovább… Némi váladék volt az orrán is. Végül, mikor elengedtem, mert nem tudtuk volna hová berekeszteni, elég gyorsan futott… A környéken jó pár süni élt az évek folyamán, az udvarunkon sokszor mentek át. (Nemrég egy szép nagy példányt megölt egy nyest.) Kérdésem, hogy mi lehet a diagnózis, milyen esélyei vannak a túlélésre balesettől (autó, nyest) eltekintve? Egy másik kérdést is szeretnék feltenni, cicákkal kapcsolatban (az űrlap a cicákkal kapcsolatos). A tünet már elmúlt, de szeretném megtudni, hogy mennyire természetes, ha kb. fél éves ikercicák, két kandúr, három lány morognak egymásra. Pár napon keresztül volt ez, alig telt el perc morgás nélkül, úgy csináltak, mintha félnének egymástól, fújtak is. Egyelőre csak a szuterénben laknak (kb. 80m2), mivel nincs lehetőség, hogy az udvarra kiengedjem őket, előbb a kerítést kell átjárhatatlanná tenni, a nyesttől is féltem őket. Se előtte, se azóta nem tapasztaltam ilyet, szeretik egymást, birkóznak, játszanak, és sok olyan eset volt és van, hogy összeülnek egy kupacba, egymást nyalogatják stb. (Kérem, az űrlap szöveggel ellentétes részeit ne vegye figyelembe! Köszönöm.) Elnézését kérem a hosszú levélért. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Sallai Áron

Kedves Áron!

Kezdem a sünnel: veszettséget terjeszthet! (lehet, hogy erre célzott, mikor a viselkedés változást említette?)

Sérülései származhattak harapásból is, semmi képpen ne érjen hozzá, ne közeledjen felé!

Ha esetleg megharap bárkit egy ilyen sérült, beteg kinézetű sün, ha lehetséges megfigyelésre állatorvoshoz kell juttatni, értesíteni a megyei hatósági állatorvost és a háziorvost, akik megteszik a szükésges óvintézkedéseket (veszettség elleni szérum)! Szerencsére a levelében harapásról nem volt szó, elrettentésül írom csak le.

A sün sérüléseiről: az utóbbi napok nagy melegében hamar oszlásnak indul az elhalt bőr, ezért lehetett dögszaga, a tüske is ezért vált le, egyszerűen elhalt alatta a bőr. Vért azért nem látott, mert régebbi keletű a sérülés. A sünök életét számtalan külső-belső élősködő keseríti, a nyesteket és az óvatlan autósokat nem is említve. Az orrváladék lehet tüdőférgesség következménye, de a sebesüléstől legyengült sünt baktériumok és vírusok is megtámadhattak. Összefoglalva, nem túl jók a kilátásai kezelés nélkül. (Viszont az állatok bámulatosak, néha legreménytelenebb betegségekből is felgyógyulnak, sajnos csak ritkán.)

A cicákról: ivaréréshez közelednek, nincsenek incesztus szabályaik (vagyis a testvérek gond nélkül párosodnak) és viselkedésük egyre territoriálisabb lesz, ahogy a felnőtt kor felé közelednek. Minél előbb ivartalaníttatni kell őket, oltatni (veszettség ellen is, ahogy a fenti ábra mutatja!), féreghajtani, hiszen a vadon élő nyesttől, süntől is fertőződhetnek féreggel.

A válaszom is hosszúra sikeredett, remélem tudtam segíteni!

Minden jót és csak óvatosan a sünikkel!

Üdvözlettel: dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993