“Töki”

2012.05.15.

Tisztelt Doktor Úr! 2 éves kutyámnak kb fél éve volt rejtett here műtétje, amely során a hasüregben lévő heréjét távolították csak el. A probléma az, hogy azóta nagyon gyakran kerül izgalmi állapotba, és a plüss játékait meg a lányom szuka kutyáját molesztálja (akkor is ha nem tüzel). Addig-addig amíg már gyakran vérzik neki a pénisze. Természetesen már voltunk állatorvosnál, megnézték ultrahangon azt mondták, hogy cisztái vannak a túlzott tesztoszteron termelődés miatt. Javasoltak egy injekciós kezelést amivel állítólag kiderül, hogy a teljes ivartalanítás megoldás lenne e. Ön javasolja a teljes ivartalanítást, vagy lehet hogy valami más okozza ezt a problémát. A teljes ivartalanítás után vajon biztos megszűnik nála ez a szinte állandóan fenálló inger? köszönettel,

Tisztelt Kérdező!

Első körben elmondanám, ismereteim szerint rejtett here fennállásakor ajánlott mindkét here eltávolítása, hiszen ez egy bizonyítottan öröklődő rendellenesség, és- ahogy az Önök esetében helyesen meg is történt-, a hasüregben lévő herét a későbbi rosszaindulatú daganat kialakulásának megelőzésére el kell távolítani, de az állat tenyésztésből kivonandó, akár a véletlenszerű szaporodást is meg kell akadályozni!

Tehát szeritnem már ezért is mindenképpen helyesen járnának el, ha a másik herét is eltávolíttatnák, természetesn állatorvosukkal egyetértve.

Ha ez megtörtént, a látható here általi tesztoszteron termelés megszűnik. Ha ezután eltelt pár hét, és még mindig fennáll a rendellenes viselkedés, akkor természetesen tovább kell vizsgálni.

Remélem a herélés megoldja kutyájuk és az Önök kínszenvedéseit!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993