álterhesség

2012.05.16.

Tisztelt Doktor Úr! Tacskónk 3 éves lány. Már sajnos háromszor tüzelt és mindegyik alkalommal álterhes is lett. Idén ivartalanítva lesz. Korábban nem okozott gondot ha egyedül marad a lakásban, végigaludta a napot. Elképzelhető hogy az álterhesség válthat ki nála a hormonok miatt olyat, hogy nem bír otthon maradni egyedül, ugat, szétrámolja a lakást? Kb az álvemhesség előtt 2-3 nappal jelentkezett először ez a tünet, de sajnos a mai napig tart. Múlt hét szerdán voltunk állatorvosnál, így kb 1-2 hete ugat, rámol otthon. ELképzelhető hogy ez egy durva mellékhatása az álterhességnek? Pár nap múlva elmúlhat ez is a többi tünettel együtt, ami már elmúlt (tejtermelés, nyüszögés, sok viz ívás)? Befolyásolhatja-e a viselkedését hogy időközben a gazdi is terhes lett? Válaszát köszönöm

Kedves Gazdi!

 

Először is gratulálok a közelgő gyermekáldáshoz!

Ahhoz is gratulálok, hogy az álvemhességek után az ivartalanítás mellett döntöttek, ami nem csak végérvényesen megszünteti ezt a gondot, de a későbbi emlődaganatok kialakulását is jelentősen csökkenti, nem beszélve a gyennyes méhgyulladásról!

Mind az álvemhességgel, mind a gazdi állapotával összefüggésben lehetnek a viselkedésbeli változások, hiszen kedvenceink is érzékenyek nem csak a kedélyállapotunkra, de talán a “ferromonokra” is, miket ilyenkor kibocsátunk. Nagyon jó hír, hogy voltak állatorvosnál is ezügyben, így a szervi bajok is kizárhatóak. Kaptak álvemhesség elleni gyógyszert, cseppeket, mellyel csökenthetők/megszűntethetők a tünetek? Készült esetleg hasi ultrahang?

Ha nem szűnnek meg mégsem a tünetek, érdemes egy részletesebb kivizsgálást kérni, hogy a szervi bajokat kizárják állatorvosukkal!

A sok törődés, séta, játék még áldott állapotban sem tilos és a kis “anyukajelölt” kutyusnak is sokat segít!

Üdvözlettel, dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993