gizicica

2012.05.17.

Tisztelt Doktor Úr! 5 éves kandúr cicámon (nincs ivartalanítva) a múlt héten katéterezést kellett végezni, mivel vizelési panaszai voltak. Nehezen pisilt, az is véres volt. A katéterezés után antibiotikumot, illetve vizelet savanyító tablettát írt fel az orvos, amit előírásnak megfelelően be is adtam. A vizelet pár nap alatt kitisztult, az ürített mennyiség azonban nem nőtt, sőt, két napja ismét katéterezni kellett. Ez után a vizelet tiszta volt ugyan azonnal, ám a mennyiség még mindig aggasztó. Többször fut neki, és nem mindig az alomra megy. Az első katéterezés óta megvontam a száraztápot, illetve a második katéterezés után a vizet kiforralva, visszahűtve adom neki. A második katéterezés óta nehézségeim vannak a gyógyszerek beadásával is, alig akarja elfogadni az eledelbe kevert tablettát. Az állatorvos szerint a második elzáródás nem a húgyvezeték kivezető szakaszán volt, ahol általában előfordul, hanem magasabb szakaszon (az első esetben nem említette, hogy hol volt az elzáródás), illetve azt mondta, hogy csak 2x tudta felvezetni a katétert, harmadjára nem, de a vizelet akadálytalanul távozott. Szeretném tudni, hogy hogyan ápoljam megfelelően a cicát, hogy meggyógyuljon. Sajnos azt sem tudom (az orvos sem mondta meg), hogy mennyi idő elteltével kellene a vizelet minőségének és mennyiségének visszaállni a normálisra. Jelenleg ugyan csak a mennyiséggel van gond. Kérem, adjanak tanácsot, mi az, amit tehetek a cicáért, hogy meggyógyuljon. Milyen itthoni trükköt alkalmazhatok az antibiotikum és a savanyító tabletta mellett, hogy többet tudjon pisilni? Kaptam olyan javaslatot, hogy tojássárgáját keverjek el tejjel, de nem vagyok biztos benne, hogy ez jó ötlet. Kaphat egyáltalán tejet, nyers húst? Olvastam olyan tanácsot, hogy vizes vattával, szivaccsal áttörölgetve a kölyökcica nemi szervét előidézhető a pisilés. Alkalmazható ez az eljárás felnőtt cicáknál is? Soha nem volt ilyen problémánk korábban, és furcsa, hogy ilyen hirtelen előjött nála. A másik cicánk csak fél évvel fiatalabb, ugyanolyan körülmények között tartjuk, ugyanazt eszik, és nála semmi jele a problémának. Előre is köszönöm a segítséget, és remélem, nem voltam túl zavaros. Üdv, S. Andi

Kedves Gazdi!

Egyáltalán nem volt zavaros, teljesen követhetően leírta ezt a macskáknál nagyon gyakori kórképet, melynek speciális elnevezése is van: macskák alsó húgyuti betegsége (FUS/vagy újabban FLUTD, ha erre rákeres, magyarul is rengeteg hasznos oldalt talál.

A megfelelő ápoláshoz nagyon fontos, hogy megkapja a gyógyszereket, ahogy azt Ön is nagyszerűen csinálja!

Az ivóvíz felforralás és lehűtése nem tudom miért szükséges, lehet, hogy megváltoztatja a víz ízét, és így még kevesebbet fogyaszthat, nem ajánlom!

Önnél is azonnal megszólalt a vészharang:  nyers tojássárgája, hús semmiképpen nem etethető, a tej is csak akkor való felnőtt macskának, ha nincs tőle hasmenése.  Vannal viszont jó minőségű, teljes értékű állatorvosi macskatápok, melyek kifejezetten erre a betegségre ajánlottak. Ehhez tudni kell, milyen típusú az elzáródást okozó anyag, kő. Ezt a vizeletből lehet megállapítani, és figyelemmel kell lenni a vizeletsavanyító adagolására, ehhez tehát mindenképpen állatorvosa szakvéleménye kell!

Ennek  a betegségnek az oktana még nem tisztázott, vagyis nem tudják, mitől alakul ki: egyik macska hajlamos rá, a másik nem, mint az Ön esetében: leginkább herél kandúroknál, legkevésbe nőstény cicáknál alakul ki.

A vattás trükk azért működik a kiscicáknál, mert helyettesíti édesnyjuk nyalogató nyelvét, amivel segít kiváltani az ürítési ingert. Az Önök cicája pedig azért nem ürít, mert borzasztóan fáj neki (nem tudom volt-e már hasonló gondja?) a pisilés, tehát a vatta nem segít.

Akár 3-4 hetes antibiotikum kúra is szükséges lehet, néha gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító szer adása mellett, mire a tünetek teljesen megszűnnek, de évenkénti kontroll, ultrahang szükséges lehet, akárcsak a speciális táplálás, erről is kérje ki állatorvosa tanácsát!

Mielőbbi jobbulást!

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993