műtéti komplikációk

2012.05.21.

Tiszteletem doktor úr! Igazán nem szeretném kérdéseimmel fárasztani, főleg úgy hogy amire én kíváncsi lennék azt nem lehet konkrét számokkal megválaszolni, de mégis érdekel a téma, ezért előre is szíves elnézését kérem. Én kutyákon fellépő műtét alatti komplikációkról szeretnék tájékozódni. Kérdésem az lenne, hogy milyen nem kívánt tünetek léphetnek fel az altatás folyamán, ami az állat életébe kerülhet illetve, amiből még “visszahozhatóˇ” Mert ismerőseim között hallottam már két éves kutyát, aki nem ébredt fel műtét alatt, olyant is, hogy a 15 éves eb vígan viselte az altatást és olyant is ,hogy mire hazaértek vele, akkor látták, hogy nem lélegzik. Természetesen az állatorvosok igyekeznek különféle vizsgálatokkal kiszűrni, megelőzni a komplikációk lehetőségét, de mi van akkor, hogy ha egy kevésbé felszerelt rendelőbe kerül sor az operációra, akkor kedvencünk már kisebb eséllyel indul? Vagy akkor ha pl nem derül fény a rejtett szívbetegségre, más elváltozásokra! köszönöm szépen türelmét

Tisztelt Kérdező!

Nem csak, hogy jó a kérdése, de gyakorlatilag meg is válaszolta:a műtét kimenetelénél nem a páciens életkora számít,ahogy Ön is mondja.  A lehető legjobb, ha műtét előtt az állatorvosok igyekeznem vizsgálatokkal kiszűrni a rejtett betegségeket, ahogy azt Ön is említi (alapos fizikai vizsgálat, vérvizsgálat, esetleg teljes kivizsgálás, amibe pl. a szív/hasi ultrahang, rtg is beletartozhat).

Az sem mindegy, hogy egészséges állatot műtenek (pl. ivartalanítás), vagy életmentő műtétet egy súlyos betegen!

A jól felszerelt nagyobb rendelők nem csak a kivizsgálásnál, de a műtét alatti úgynevezett “monitirizálásnál” is előnyben vannak: hallható altatás közben a szívverés, tudják mérni a vér oxigén telítettségét, van lélegeztető gép, oxigén, ha kell, infúziós pumpa, stb.

Viszont idézném az Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége altatási ajánlásaiból:

“Az Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége (ACVA) tudatában van annak, hogy speciális berendezések nélkül is lehetséges megfelelően monitorozni és kivitelezni az altatást és hogy egyes berendezések használata nem mindig praktikus bizonyos klinikai körülmények között. Továbbá az  Állatorvosi Aneszteziológusok Amerikai Szövetsége (ACVA) nem állítja, hogy egy vagy mindegyik monitorizáló berendezés használata biztosíték a megfelelő altatásra, míg a használatuk hiányában nem lesz megfelelő az altatás.”

Tehát a gondos vizsgálat altatás, műtét közben, a helyes, a páciens korának, fizikai állapotának, az altatás hosszának, stb .megfelelően  kiválasztott szerrel és módszerrel való altatás, a műtét vége utáni gondos megfigyelés és szükség esetén szakszerű segítségnyújtás mind-mind része a műtéti, altatási sikernek!

(Már csak gondolni is rossz arra a korábbi gyakorlatra, mikor még szinte alig ébredező állatokat adtak haza!)

Műtét során sok minden történhet, akár a leggondosabb kivizsgálás, műtéti, altatási eljárás ellenére is történhet úgynevezett altatási baleset, mikor a gyors, szakszerű beavatkozás ellenére is elveszítjük a pácienst, ilyenkor a kórboncolás (vagy esetenként még az sem) hozhat választ a miért kérdésre.

Nagyon remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,

dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993