Leo

2012.05.29.

Tisztelt Állatorvos! Dobermann kutyánk 7 éves lesz. Ez az első kutyánk, akit nagyon imádunk. Rengeteg egészségügyi problémánk van vele. Már mindkét hátsó lába volt műtve achiles ín szakadása miatt, most az egyik lábát újra kellett műteni. kb. már 3 éve szinte mindig van vizelési problémái, van amikor nehezebben pisil, van amikor jól. Azt javasolták, hogy ivartalanítsuk. Ez 2010 ben meg is történt. Utána jobb volt a kutyának, de ez a probléma ujra jelentkezett.Szinte folyamatosan adtuk neki a tökmag olajból készült szert, amit a patikában vettünk. Ez van amikor segített átmenetileg. A mostani műtét előtt sok antibiotikumot kapott, sőt steroidot is, melynek hatására nem tudta tartani a vizeletét, folymatosan jött belőle a pisi, ha feküdt, ha ment.Erre azt mondták, hogy ez a gyógyszer hatása. Megműtötték a lábát, kiderült, hogy a szalagok, nagyon rossz állapotban vannak. Majd 1 hét után észrevettük, hogy nehezen pisil, de van amikor jól pisil. Meg ultrahangozták a prosztatáját, nem egyértemű a diagnózis.Kicsit meg van nagyobbodva, de a daganat sem kizárt. Kérdésem? Mire lehet Ön szerint számítani. Mivel jár a prosztata daganat. Kezelhetőség, állapot, meddig él vele a kutya. Nagyon imádjuk, de sajnos rengeteg probléma van vele a klf. betegségekkel. Már nem merjük kivinni sem, nehogy a lábának legyen baja, most meg aggaszt a prosztata daganat.Azt mondta az orvos, figyeljük a pisilét. Szed rá gyógyszert gyulladásra, de sajnos nem igazán javul. Kimutattak a szervezetében un. koli baktériumot is. Nagyon sok antibiutokimot szedett már, ezért nem nagyon reagál rá. Várom válaszát minden betegségére. Mire lehet számítani, hisz tudjuk a dobermann nem hosszú életü. Köszönettel. Bánátiné Várom válaszát. A műtét után

Tisztelt Kérdező!
Leo kutya élete egyrészt nehéz, a sok betegséggel, másrészt nagyon szerencsés, hogy ilyen gondos gazdái vannak! A nagytestű kutyák rövidebb életet élnek, ahogy Ön is említi, de a mi adataink között azért szerepel jónéhány 10 év feletti Dobermann kan.

Idősödő kan kutyákban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása mellett a gyulladásos betegségek és a daganatos prosztatamegbetegedés érdemel említést. A jóindulatú megnagyobbodást kasztrációval,vagy gyógyszeres kezeléssel (mint Leo esetében) gyógyítható, a gyulladást gyógyszeres kezeléssel általában jó lehet befolyásolni, gyógyítani.
A prosztata daganatos megbetegedései operációval, sugárkezeléssel és gyógyszeres kezeléssel kezelhetőek.
Az ultrahangon kívül lehetőség van a prosztatából mintát venni (biopszia) a pontosabb diagnózis érdekében, mintahogy a vizeletüledéket is érdemes lenne megvizsgálni.
A leírt összetett tüneteket azonban a prosztata megbetegedése mellett számos egyéb gerinc-, hasüregi- ill.medencei megbetegedés is okozhatja ill. súlyosbíthatja.
A régóta fennálló és jelenleg súlyosbodó tünetekből ismételt részletes vizsgálattal lehet a kutya betegségeit felderíteni. A fizikálisvizsgálatok mellett friss vér- és vizelet labor eredményekre és nem kizárt, hogy 3D képalkotó módszerekre (ideális esetben PET/CT,SPECT/CT) lehet szükség ahhoz, hogy akár 24 órán belül pontos képet kaphassunk a kutya állapotáról, esélyeiről, megoldásairól.
Mielőbbi jobbulást kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993