Sheron

2012.06.08.

Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Szeretném segítségüket kérni. Nekem van egy 8éves rottweiler szuka kutyám aki Sheron névre hallgat. Kettő hete nagyon letört volt és vacsorája után felpuffadt, sokszor járt pisilni. Nem tetszett nekem a viselkedése és főleg ez a felpuffadás mert másnap reggel már fel sem tudott kelni fekvő helyzetéből. Elvittem állatorvoshoz lázát megmérték (nem volt láza) ezután megnézték az emlőit is és amit már én is észre vettem, hogy nagyon lógnak neki és a jobb oldali leghátsó emlőrésze fel van dagadva még a mai napig is. Ultrahang vizsgálatot is végeztek rajta amin megállapították hogy húgyhólyagja a 3szorosára fel van dagadva. Elsőnek nem tudták, hogy mi lehet a kutyusom gondja aztán fél óra múlva egy másik doktornő is megnézte és azt mondta gerinc problémája van. Kapott a fenekébe egy injekciót és hármat a gerincébe. Másnap visszamentünk és azt mondták, hogy 100% a gerinc probléma mert végeztek rajta egy műveletet azaz a hátsó lábain az ujjakat lehajtották, hogy arra álljon rá és kutyusom sajnos nem húzta vissza rendes állapotban hanem úgy hagyta és pár másodperc múlva csúsztatta vissza lábát rendes tartásba. Kapott Zantac gyógyszert 2szer felet kell neki adnom egy nap és ez mellé kapott Medrol-t 32mg-osat melyet 5napig egyet adtam reggelente és már csak felet adok neki szintén reggel (természetesen ez lett felírva). Nem is volt semmi gond, de pár napja észre vettem, hogy szőre annyira elkezdett hullani mint még soha és foltokban is, van már egy olyan rész ahol halványan látom a bőrét, ha megsimogatom akkor is kezemben marad a szőre. Emlője pedig még mindig duzzadva van, igaz hordja magával a papucsokat,vödröket be az ólba ezért állvemhességre gyanakodok de az orvos erre nem mondott semmit, sajnos. A hasa már nem puffad fel vacsora után, de kevesebb ételt is kap így már fogyott is szerencsére mivel picit túlsúlyban is volt. A történetem után szeretném megkérdezni, hogy: szőr hullása mitől lehetséges? esetleg valamilyen daganat szóba jöhet? ha állvemhessége van akkor pedig mit tegyek? Előre is köszönöm szépen!

Kedves Gazdi!

Úgy tűnik a leírtakból, hogy kutyusa a gerincbántalmakon kívül még az úgynevezett “álvemhesség” tüneteitől is szenved. Ezt el lehet mulasztani gyógyszerrel (szájba csepegtethető cseppek formájában), de a végleges megoldást az ivartalanítás hozza. Az emlők megduzzadása későbbi emlődaganatnak az előszobája lehet, nem beszélve a gennyes méhgyulladásról, ami a nem ivartalanított idősebb szukák gyakori megbetegedése, és műtét nélkül ritkán oldható meg.

A szőrhullás lehet hormonális eredetű, akár okozhatja a szteroid tartalmú tabletta (medrol) mellékhatásként, mely szükséges volt a gerincprobléma rendezéséhez. Biztos választ csak további vizsgálatok hozhatnak!

Jelezze állatorvosának is a tüneteket, vagy keressen fel egy szaborodásbiológiában, endokrinológiában is jártas állatorvost!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993