Vidéki kutyus

2012.06.11.

Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Törpe schanuzer kutyánkat autó ütötte el, töréses sérülése nem lett,azonban a fejét ért ütéstől a baleset másnapján a fél arca lebénult és egy nagy púp is lett a szemöldöke felett.A kutyusunknak az érintett oldalon nem mozog a füle, egyáltalán nem tud pislogni és lóg a szájszéle. Elnyújtott hatású szteroidos és B vitaminos kezelést kap. A legnagyobb gond a szem kezelése, amire műkönnyet csepegtetünk óránként.Aggódunk, mert hétköznapokon nem tudjuk biztosítani a rendszeres csepegtetést,hiszen nem tudunk vele otthon maradni. Mennyire fontos az esetében a műkönny gyakori használata, egyáltalán milyen gyakoriság szükséges? Ha gél alapú műkönnyet veszünk, az segít-e a huzamosabb ideig tartó nedvesség biztosításában? Mivel tudnának bennünet bíztatni az állapota javulását illetően? Egyébként a kedélyállapota megfelelő, egyéb sérülése talán nincs, jó étvágya van és jól gyógyszerezhető is. Köszönöm a válaszukat. Gazdi.

Kedves Gazdi!

A javulásról látatlanban nem tudok nyilatkozni, egyébként még a leletek teljes ismeretében is sokszor csak találgatni lehet, néha meglepő, “csodával határos” javulások következhetnek be.

A könnypótlás feltétlenül szükséges, ha elmarad, a szaruhártya kiszárad, védtelenné válik a fertőzésekkel szemben és súlyos, néha a látás/szem elvesztéséhez vezető betegséget okozhat.

A gél állagú műkönny mindenképpen meghosszabbítja a két kezelés közötti időszakot.

A száraz szem betegségnek  létezik műtéti megoldása (a nyálmirigy kivezető csövének áthelyezése), de ehhez tudni kell, hogy a baleset után a bénult oldalon működik-e a nyálelválasztás. Súlyos esetekben, legalább átmeneti megoldást jelenthet a szemhéjak összevarrása, melynek segítségével csökkenthető a szem kiszáradása.

Mindezekhez alapos, lehetőleg állatorvosi szemészeti kivizsgálás szükséges.

Kutyájuk mindenképpen szerencsés, hiszen túlét egy autóbalesetet, ráadásul gondos gazdákat is kapott a sortól. Ha kedve, kedélyállapota jó, nincsenek fájdalmai, teljes életet élhet akkor is, ha nem következik be számotevő javulás.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993