Hormonproblémás cica

2012.06.12.

Tisztelt Állatgyógyászati Központ! Cicám 3 éves ivartalanított lány.1 évesen zárt pyometra miatt ivartalanítva lett.Rá egy évre a mellvonalban apró illetve nagyobb dudorok keletkeztek amiből mintát vettek és a szövettani eredmény nem jelzett daganatos sejteket,de ezekben a dudorokban tej volt.Kezelésként alizin injekciót kapott és ennek hatására visszahúzódtak a dudorok,szinte mind.Ezután felnyitották,hogy marad e benne méh vagy petefészek darab és találtak 2 puklit benne ami szintén ment szövettanra,de semmi eredmény nem született.Most egy év elteltével újra megjelentek a dudorok,nincs annyi mint tavaly,de ezek most nagyobbak. Tavaly az is szóba került,hogy az emlőlécet eltávolítják,de ez számomra nem opció,mert úgy gondolom ezzel még nincs meg a kiváltó ok. Kérem ha találkoztak ilyen esettel,esetleg tudnának tanácsot adni a kezelésével kapcsolatban azt nagy örömmel fogadnám! Köszönettel Katalin

Kedves Kérdező!
Nem egyszerű eset a cicája, endokrinológus szakértőnkkel konzultáltam az ügyben.
Elsőször is, jó volna tudni, hogy összefüggésben van-e a tavalyi alizinre visszahúzódott dudorokkal a mostani, már nagyobb dudor!
Készült erről már valamilyen vizsgálat (vékonytű aspiráció, biopszia, netán ultrahang)? Ürül valamilyen váladék belőle? Ha igen, erről készült citológiai vizsgálat?
Ha nincs benne tej, sőt a citológiai vizsgálat negatív, felmerülhet a hiperpláziás fibroadenomatózis nevű betegség (itt nincs sem tej, sem daganatos szövet).
Ha ürül váladék, (nem tej, hanem vörhenyes savó), akkor annak citológiai vizsgálatával megállapítható a ductális carcinoma, mely már ugyan daganat, de a vékonytű aspirációba nem kerülnek be a daganatos sejtek.
Sajnos vizsgálatok nélkül csak találgatni lehet, mert egyáltalán nem biztos, hogy az új, nagyobb duzzanatok ugyan olyanok, mint a tavalyiak, sőt , lehet, hogy a tavalyi alizines kezelés ezek ellen hatástalan!
Meglátásom szerint előről kell kezdeni a tavalyi procedúrát, ha kezelőorvosa szükségesnek látja esteleg kiegészítve egy hormonszintet  is mérő vérlabor vizsgálattal.
Kitartást és sok sikert a viszgálatokhoz a gazdának és a cicának is!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993