Borisz

2012.06.18.

Tisztelt Doktor Úr! Egy hete komoly réztárolási betegséget diagnosztizáltak Westi kutyusomnál.Egy hétig Xiclav tbl kapott, most pesdig Glutamaxot kell szednie+ diétás konzerv tápot, amit találtunk sajnos csirkés, erre viszont allergiás, és nem tudtak mást adni ami nem tartalmaz rezet és nem csirkés. Az volna a kérdésem, hogy mit ehet a tápon kívül, mert inkább a fött ételhez van szokva. Általában nyúlhúst, kacsa húst kapott, szereti a gyümölcsöket, nyers zöldségeket is.Valamint kellen-e még más gyógyszer is, vagy elég a májvédelem.Nagyon köszönöm előre is válaszát, bízva a segítségében.

Kedves Gazdi!

Az utolsó kérdésével kezdeném, kell-e más gyógyszert szedni? Erre biztos választ csak a kezelőorvos tud adni, hiszen ő vizsgálta meg a kutyust, ő látta a kiegészítő vizsgálati eredményeket (vérlabor, vérkép, ultrahang, stb), tehát ebben az ügyebn mindenképpen hozzá kell fordulnia. A diétás otthoni táplálást és vitamin-kiegészítést is mindenképpen vele egyeztesse!

A diétás táplálás esetében vannak a réztárolási betegségben kerülendő ételféleségek: a bárányhús, a disznóhús és sajnos az általa szeretett kacsahús is ezek közé tartozik.

Nagyon jó alacsony réztartalmú viszont a marhahús, a sajt, tojás, tejtermékek, a paradicsom, a parajt kivéve a zöldségek, gyümölcsök (alma, körte, görögdinnye).

Általában a máj betegek diétáját kell követni: jól emészthető, kiváló minőségű, korlátozott mennyiségű fehérje, (pl.marhahús, tojás, túró)  jól emésztehtő szénhidrát (rizs, krumpli, tészta), rost kiegészítés (búzakorpa, reszelt alma, főtt sárgarépa) és akár a napi energia bevitel 15-30%-át is kitevő zsíradék (pl. repceolaj).Fontos a táplálékok ízletessége, lehetőleg olyan ételek nyújtása, amelyet a kutya szeret. A kutyát naponta többször, kis adagokban, frissen készült étellel kell kínálni, ha nem a speciális állatorvosi táp mellett döntenek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993