bercike

2012.06.20.

Tisztelt Dr Ur ! Azzal a panasszal forulok önhöz h van egy 8hetes. Palotapincsi csivava keverék kiskutyam és oltás után egy napppal fura szörcsögő hangot ad ki a hasa ,és étvágya sincs,kedvtelen,kérem legyebszives minél hamarabb válaszolni ,válaszát előre is köszönöm.

Kedves Gazdi!

A kuytus életkorából feltételezem, hogy a parvovírusos hasmenés elleni vakcinát kapta meg tegnap, netán féreghatjtó pasztát is kapott mellé (jó esetben). Sajnos vizsgálat nélül, elmondás alapján csak találgatni tudok, hogy mi ez a szörtyögő hang a hasából: talán hasmenés készülődik odabenn. Az is lehet, hogy kiderült időközben…

A kérdés egyrészt az, hogy a mostani letargia, étvágytalanság és szörtyögés kapcsolatban van-e az oltással. Igen, előfordulhat az oltás után étvágytalanság, mint mellékhatás.

Másrészt az is előfordulhat, hogy az oltás egy újabb stressz tényező volt a kiskutya életében, hiszen megváltozott a környezete, elszakadt az anyjától, esetleg még nem is ugyanazt kapja enni, netán féreghajtva sem volt korábban.

Ritkán olyan is van, hogy a kiskutya az oltás előtt fertőződik a parvo vírussal, csak még nem mutat tüneteket.

A teendő mindenképpen a következő: ha 1-1,5 nap alatt nem rendeződik, netán romlik az állapota, tehát nem eszik (a megszokott tápot/ételt), nem iszik, sürgősen állatorvoshoz kell fordulni, mert maga az éhezés és a szomjazás (főleg ilyen hőségben)veszélyes egy ilyen pici kutyára. Ha hasmenés is kialakul, akkor azonnal szükség van állatorvosi beavatkozásra, mert a kiskutyák nagyon hamar kiszáradnak a sok folyadékvesztés következtében. Addig is míg orvoshoz jut, a folyadékot (vizet, vagy enyhén sós, cukros kamillateát) fecskendőből óvatosan, kortyonként a szájába fecskendezve segíthetünk.

Remélem a legjobbakat!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993