Leo

2012.06.26.

Tisztelt Dr.Úr! Szüleim keverék kutyája valószínűleg csontrákos. Április elején beütötte a lábát, enyhén sántított. Orvos átvizsgálta, Rymadilt kapott. Nem múlt, így röntgen, de csak a térdtől felfelé nézték, ott egy minimális elváltozást találtak a csípőjén, arra fogták. Néhány hét múlva lázas lett, egyéb tünet nélkül. Aumentint kapott, a láz elmúlt. Mivel már egyáltalán nem tette le a lábát újabb röntgen. A térd alatt mutatott csonthiányt a felvétel, csontgyulladásra kapott Antrobe tablettát. Sajnos nem múlt a fájdalom és kb 3 hete már a lába is megdagadt. Újra állatorvos, aki meg sem röntgenezte, mivel ez szerinte csontrák. A kutya kb egy hónapja Vetri DMG-t kap és fájdalomcsillapítóként Rymadilt. Néha mintha kevés lenne a 2x100mg Rymadil. Egyébként jó étvágya van, és három lábon közlekedik, csak most sajnos az egyoldalú terhelés miatt felfekvéses lett a jobb könyöke, amit Kék Lukács kenőccsel kezelünk. A helyi állatorvos már többször azt mondta el kellene altatni, de szerintem, és az Ön írásait olvasva is még korai. Azt szeretném megkérdezni, hogy más fájdalomcsillapító nem létezik? Válaszát előre is nagyon szépen megköszönöm. Tisztelettel : TGabriella

Kedves Kérdező!

A Rimadyl és más nem-szteroid fájdalomcsillapítók mellett lehet és indokolt is lehet más fájdalomcsillapítót (pl Tramadol-t) is adni. Kezelőorvosa valószínűleg egyetért ebben velem, de mindenképpen az ő véleménye a mértékadó, hiszen ő ismeri a kutya általános állapotát, esetlges társult betegségeit, és a mostani tünetek súlyosságát.  Ha a fájdalomcsillapítás ellenére a kutya életminősége nem megfelelő, akkor kezelőorvosuknak szinte bizonyosan igaza van abban, hogy az eutanáziát kell megbeszélniük.
Ha kezelőorvosukkal egyetértenek abban, hogy a csontrák gyanúját érdemes lehet megerősíteni, a kutya esélyeit, állapotát felmérni, azt a legpontosabban egésztest PET/CT, vagy SPECT/CT vizsgálattal lehet megtenni. Ezügyben Dr. Balogh Lajos-t ([email protected], 30-9330 559) érdemes felkeresni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993