snoopy

2012.07.16.

Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémával fordulok önhöz, hogy van egy 11 éves bolognese kutyám, és röntgen segítségével megállapították hogy légcsőszűkülete van. (negyedére csökkent a légcső átmérője.) Mivel ilyen korban állítólag az altatás kockázatos, ezért most olyan módszert keresek amivel lehetne segíteni rajta. Steroid kúrát is javasoltak, de az sem egy végső megoldás. Esetleg valamilyen módszerrel megoldható a légcső tágítása, műtéti beavatkozás nélkül? Akár magyarországon, akár külföldön. Előre is köszönöm válaszát!

Kedves Gazdi!

A 11 éves kutya altathatóságáról ejtenék egy pár szót először. Az életkor nem feltétlenül jelenti, hogy nagyon kockázatos lenne: fontosabbak a belső szervek állapota (ezt vérvétellel, röntgennel ,ultrahanggal vizsgálható), a betegséggel összefüggően is: a szív nincs-e megnagyobbodva, a tüdő nem károsodott-e, a gége nem bénult-e.

Nagyon fejlett ma már az állatorvoslás, ami a műtéti technikát és az altatást illeti, mind a gyógyszerek, mind a műszerezettség, mind a szakértelem területén.

Fontos az is, hogy a 75%-os szűkület a légcső és a bronchusok melyik részét illeti, ugyanis a műtét során legfejjebb a nyaki, illetve a mellkas közeli része elérhető. Ha ennél lejjebb is rossz a helyzet, a műtét sem hozhat kielégítő eredményt.

A diagnózist endoszkóppal is meg szokták erősíteni, hiszen a trachea elég rugalmas szerv, ki- és belégzési röntgen felvétel kell a diagnózis felállításához. Ráadásul így a nyálkahártyát is szemügyre lehet venni. Ehhez felületes bódítás szükséges.

A gyógyszeres kezelés, ami nem csak az Ön által említett szteroidos kezelésből, de bronchus tágító, köhögés csillapító gyógyszerből, antibiotikumból is áll, valóban csak egy ideig segít és főleg kevésbé súlyos esetekben. Nagyon fontos a beteg cigaretta-füst és allergén mentes tartása, az esetleges túlsúly megszűntetése, a fizikai terhelés minimálisra csökkentése.

És most a konkrét kérdéshez: sajnos nem tudok a műtéten és a gyógyszereken kívül más kezelésről.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993