gyomorcsavar

2012.07.24.

Jó napot kedves doktor úr/nő! 9 éves kutyámnak már kétszer volt gyomorcsavarodása, egyik tavaly, másik idén tavasszal, mindkét alkalommal műteni kellett, de elég rizikós volt. Minden etetés rettegéssel jár számomra, ugyanis nagyon ficánkolós, ugrálos a kutyuli. Evés után megpróbálom leültetni, kefélni a bundáját, elterelni a figyelmét, hogy üllepedjen az étel, de nem mindig járok eredménnyel. Szeretném tudni, miért fordul elő egyes kutyáknál gyakrabban, míg másoknál ritkán, illetve azt, hogy etetés után pontosan mennyi ideig ne ugráljon a kutya? köszönöm szépen

Kedves Gazdi!

Anatómiai okai vannak annak, hogy egyes kutyáknál gyakrabban fordul elő a gyomorcsavarodás: hosszabbak a függesztőszalagok. A műtétek alkalmával a hasfalhoz szokás kivarrni a gyomrot, de ennek ellenére is előfordulhat, hogy újra megcsavarodik. Másik oka az is lehet, hogy nagyon kitágult a gyomor, netán lassan ürül.

Nagyon jól teszik, ha megpróbálják elterelni a figyelmét evés után a fickándozásról. A másik, amit tehetnek, ha növelik a táp energia-koncentrációját, hogy kevesebbet kelljen ennie, hogy jól lakjon. A rossz minőségű konzerveket, amiknek több mint 80%-a víz, lecserélik prémium minőségű száraztápra, több hét alatt, folyamatosan a korábbi táphoz keverve az újat, növelve annak mennyiségét, mert a hirtelen tápváltás megteheli a kutya emésztőrendszerét.

Etetés után 1,5 órig nem szabad a kutyának rohangálnia, ugrálnia, ennyi idő általában elég a gyomor kiürüléséhez. Jó az is, ha magasabbra teszik az etetőtálját, hogy felemelt fejjel egyen, így kevesebb levegőt nyel, valamint az is jó, ha naponta többször etetik a tápon feltűntetett megfelelő tápmennyiséget.

A másik kutya jelenléte is zavaró lehet. Jó, ha mindkét kutya egymástól elkülönítve, egymást nem zavarva ehet, úgy, hogy biztonságban érezzék magukat. (Mármint, hogy senki sem fogja elenni előlük, ami esetleg nem tömnek be rögtön!)

Ha megfelelő kondícióban van a kutyus és egészséges, akkor heti/kétheti rendszerességgel akár koplalónapot is bevezethetünk (mikor csak vizet kapnak),különösen ebben a nagy melegben. Természetesen kezelőorvosukkal egyeztetve.

Kutyák helyes táplálásáról sok jó tanácsat kaphatnak dr. Fodor Kinga “Mit egyen a kutyám?” című könyvéből.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993