Mogyoró

2012.08.02.

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 4 éves hím csivavánk, akinek évek óta sok a sava.2 éve quamatel tablettát kap naponta reggel, délután pedig valamilyen fehér port kell feloldani vízben, amit fecskendővel nyel le. A helyzet egyre rosszabb, már nem havonta, hanem szinte heti szinten fáj a hasa, hangosan kutyorog és láthatóan nincs jól. Ilyenkor negyed algopyrint is kap. Ezt szinte rendszeres, de gondolom, hogy nem normális. Szerintem nincs olyan, hogy egy 4 éves kutya 2 éve rendszeresen szed gyógyszert, 3 félét… Házi kosztot nem eszik, mert akkor is fáj a hasa. Emellett füvet eszik, 3-szor is képes hányni, maroknyi adag habos savat, nem mindig eszik, azonkívül még finnyás is… Nemrégiben próbálkoztunk 15 napos gyógyszerkúrával, amit egy nagy fecskendőből kellett kinyomni, valami bevono-féle, nem használt, később megint 15 napos -ha jól tudom humán- tablettával, felszívódási zavarra gondolva, ettől rosszabbul volt… Most, folyamatos állatorvosi “nyaggatásra” a következő lépés egy gyomortükrözés, ha nyaralásból hazajön a kutyus. Létezik, hogy ez normális, mert “túltenyésztett” kutya? Mit találhat gyomortükrözéskor az orvos? Van olyan, hogy semmit se? Kérem szíveskedjék valamilyen megnyugtató választ adni, vagy javaslatot tenni, hogy ne romoljon tovább az állapota! Nagyon sajnálom már, mert boldog, játékos kiskutya volt, amit kevésbé látok rajta… Köszönettel.

Kedves Gazdi!

Sajnálom a tortúrát, amiket túl vannak. A legjobb módszer, az alapos kivizsgálás, tovább vizsgálás. Az állatorvosi nyaggatást nem teljesen értem, hogy ki nyaggatott kit, de mindenképpen igaza volt a nyaggatónak! Tovább kell vizsgálni, nem szabad belenyugodni egy betegségbe, mely nem is jól reagál a gyógyszeres kezelésre, sőt romlik, amíg minden diagnosztikai lehetőséget ki nem merítettek!

A gyomortükrözés azért nagyon jó módszer a betegség továbbvizsgálására, mert így közvetlenül szemrevételezhető a gyomor nyálkahártya, sőt, mintavételre is sor kerülhet az endoszkópia közben. Van-e fekély? Van-e valamilyen térfoglaló folyamat, netán idegen test a gyomorban? Ép-e a gyomor nyálkahártyája? Ilyen kérdésekre is választ kaphatnak.

Ha ez sem hoz eredményt, akkor se csüggedjenek! Még az is lehet, hogy nem szervi elváltozás, hanem pl. táplálék-allergia van a hasfájás, hányogatás hátterében: ilyenkor mihamarabb úgynevezett hypoallergén tápra kell váltani: mely olyan fehérjéből készül, mellyel korábban nem találkozhatott a kutyus.

Tehát jó úton haladnak, kitartást és mihamarabbi gyógyulást kívánok!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993