Mira

2012.08.02.

Jó estét kívánok! Június 15.én voltunk az állatorvosnál kutyusommal, álvemhes volt kapott rá gyógyszert és rendbejött. Két hete ismét észrevettem rajta a tüneteket, sajnos nem voltam itthon eddig nem tudtam orvoshoz vinni, de kezdek kétségbe esni. Ugyanis a tej mellett már vér is jön az emlőjéből. Holnap mindenképp elviszem állatorvoshoz, de hátha Ön tudna addig válaszolni, mitől lehet ez? Nagy a baj? Természetesen az ivartalanítás is tervbe van már véve emiatt a gyakori álvemhesség miatt, bár nem szívesen hajlok rá :/ Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Mira aggódó gazdija

Kedves Gazdi!

A vér nagy valószínűség szerint emlőgyulladást, rosszabb esetben daganatot jelent. Az ivartalanítás elkerülhetetlen: pont ezek és még a méhgyulladás elkerülése miatt az első tüzelést után javasoljuk az ivartalanítást nem tenyészszukáknál- gondolja csak meg, a méh és az emlő arra való, hogy évente “használatba legyen véve”, vagyis számtalan kiskutya szülessen, majd szopizzon belőlük- (felelős állattartó azonban nem szaporítja az amúgy is aggasztóan sok gazdátlan kutyusok sorát, hiszen a kutya több, mint egy évtizedig pénzt, időt, törődést igénylő társ, akiről kutya kötelességünk gondoskodni.)

Használaton kívül, a méh és az emlők csak mindenféle betegségek forrásai. Ha viszont időben leállítjuk a hormonok hullámzását, vagyis eltávolítjuk a női nemi hormonokat termelő petefészkeket (kis heg, kis műtét), akkor elkerülhetőek a kóros elváltozások, melyek idősebb korban akár az életet is veszélyeztethetik, és ilyenkor már nem csak a petefészek, hanem a kórosan elváltozott méh, vagy az emlők is eltávolításra kell kerüljenek! Tovább olvashat a témában itt és itt.

Ha nagyon szenved a kutyus, akkor állottvizes borogatással tudnak enyhíteni a feszülésen, egyébként nem szabad nyomkodni, masszírozni az emlőt. Holnap pedig állatorvosa tud többet mondani, ha megvizsgálta.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993