Aranka

2012.08.15.

Tisztelt Doktor Úr! 10 éves cicánkon kb. hat héttel ezelőtt végeztek műtétet, emlődaganat eltávolitást és ivartalanitást. A sebe begyógyult, már a szőre is kezd kinőni, de a hasa húzódik neki, emiatt felpúpositott háttal jár. A cica nincsen jól. Eszik, de keveset, inni szinte semmit. Mozgása minimális, egész nap fekszik, pár percnyi sétálgatás után elfárad, lefekszik újra. Nehezen veszi a levegőt, tátogva, a száján keresztül. Mire számithatunk, meggyógyulhat a cica? A műtét előtt csináltak röntgent, akkor nem találtak áttétet a tüdejében, a vérképe is jó volt. 50 ezernél tartunk állatorvosi költségekben, ez nekünk eléggé nagy kiadást jelentett. Van-e értelme további kezelésnek, egyáltalán mit lehet tenni? Milyen gyógyszert lehetne neki adni? Szerintem fáj a hasa, a sebe. A légzését hogyan lehetne segiteni? A műtét után Synoluxot kellett neki adni néhány napig. Előre is köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Sajnos gyakori az Önök cicájának problémája: az első ivarzás körül nem ivartalanított nőstény cicáknál- kutyáknál előbb utóbb felüti a fejét az ivarszervek megbetegedése.

Nem könnyű megítélni vizsgálatok nélkül, hogy a tünetek “csak” a kisebbre szabott macskabunda által okozott kényelmetlen, feszülő érzés miatt jelentkeznek, melyek idővel maguktól megoldódnak, esetleg szükséges-e egy korrekciós műtét, mikor is a sebbel párhuzamos lazító vágásokkal segítik a bőr tágulását, vagy hogy az esetleges áttétek nem látszottak a röntgenen, de más módszerrek (pl. szcintigráfia) kimutathatóak lennének és mégis ez a nehézlégzés oka.

Tehát újra ki kell vizsgálni a cicát a kérdések megválaszolásához: milyen gyógyszer segítene, kell-e fájdalomcsillapító, antibiotikum, vagy netán kemoterápia. Ez sajnos újra pénzbe kerül, ami biztosan nagy megterhelés a családnak: nyilván eső után köpönyeg, ha megemlítem, hogy egy maximum10-15 ezer forintos ivartalanítási műtéttel meg lehetett volna előzni minezt még 10 évvel ezelőtt!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993