Aranka

2012.08.16.

Tisztelt Doktor Úr! A tegnapiak után még szeretnék kérdezni az emlődaganattal műtött cicával kapcsolatban: az ujabb röntgenfelvételhez el kell majd altatni a cicát? A nehézlégzés ezt lehetővé teszi? Az előző röntgen akkor készült, amikor a műtéthez elaltatták. Ha tüdőáttét van, akkor milyenek a kilátások? Meddig élhet a cica? Kell-e eutanáziára gondolnunk (én nagyon ellenzem), vagy lehetséges a fájdalmainak csillapitása? Ennyire gyorsan kialakulhat egy tüdőáttét, mindössze két hónap alatt? (Áprilisban vettük észre a csomót először, júniusban műtötték meg.) Azon is gondolkozom, hogy birja-e a cica a szállitást a kocsival? Sajnos elég messzire kell vinnünk. Vagy inkább hagyjam békén, és bizzam a természet rendjére a sorsát. Ketofent mennyi ideig lehet adni neki, attól jobban van. (Sajnos, az állatorvos, aki műtötte szabadságon van, tőle nem tudok kérdezni). Előre is köszönöm válaszait.

Kedves Gazdi!

Személyes véleményem szerint a legrosszabb megoldás a természet rendjére bízni a dolgot- a természet ugyanis sajnos nem fukarkodik a szenvedésekkel. Ez állatoknál még szörnyűbb, mint embereknél, ők ugyanis a mában élnek, az ő szenvedésük minden pillanatban egy örökkévalóságig tart. Fuldokolni pedig rettenetes dolog (nem tudom, volt-e már asztmás rohama, de első kézből mondom, hogy nagyon félelmete dolog).

Tehát szerintem a szenvedéssel teli életnél- egy állat esetében csak!- jobb a fájdalom nélküli eutanázia, ha minden egyéb lehetőséget kimerítettek a lehetséges kezelésekben.

Sajnos nem tudom megítélni, hogy lehetséges-e éberen használható röntgen képet készíteni a levegőt nehezen vevő cicáról- ha szerencsések talán igen, de modern eszközök állnak rendelkezésre már az állatorvosi rendelőkben is a rizikópáciensek altatására.

Akár két hónap alatt is akkorára nőhet egy tüdőáttét, hogy tüneteket okozhat.

A ketofen hosszú távon sajnos fekélyeket okozhat a gyomor-, bélrendszerben, ezért hosszabb távon csak egy a mellékhatásait csökkentő másik gyógyszerrel együtt adható- de az Önök esetében, ha jobban van tőle a cica, mégis adnám, hiszen a mellékhatások csak huzamosabb idő után jeletkeznek, ha egyáltalán jelentkeznek.

Kitartást és sok szerencsét kívánok a cicának és gazdáinak!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993