Ödön

2012.08.27.

Kedves Doktor Úr! Mopsz kutyusom 6éves. 2 éve folyamatos gyulladás van a mellső tappancsain! Hol erősebbek a tünetek,hol gyengék. Vizsgálták kaparási mintával is mikroszkóppal már, de semmit nem találtak! Egyedül vérvizsgálat nem volt, hátha allergiás a kutyus valamire. A helyzet az, h már felül is, mindkét első lábán a lábújjai között gennyes (mintha nagy pattanás lenne, vagy fekélyes) dudorok vannak. Ezek is évek óta tartanak, de most az egyik lábán ki is fakadt….de még kinyomni sem tudom neki. Sajnos akik eddig kezelték, semmi hatást nem értek el! Tulajdonképpen csak antibiotikumos injekciókat kapott! De semmi! Kérem segítsen hogy mit lehetne tenni kutyusom érdekében, mert borzasztóan sántít, nagyon fájhat neki! Amugy étvágya, kedve kiváló! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Tünetek, amiket leír, nagyon hasonlítanak a pododemodikózis (a lábvégek szőrtüszőatkássága) nevezetű kórképre, viszont ebben a betegségben az elég mélyről vett bőrkaparékmintában látszaniuk kellene a szőrtüszőatkáknak. Nem könnyű feladat a lábujjak közül bőrkaparék mintát venni, ezért az is meglehet, hogy ismételt mintavételre van szükség.

Ha esetleg valóban ez lenne a helyzet, tehát bebizonyosodik a szőrtüszőatkásság, akkor sem elegendő az atkák elpusztítása: ez a betegség csak nem kielégítő immunállapotú kutyáknál fordul elő, tehát immunerősítőkkel is segíteni kell.

Az allergiáknál a tápallergia nagyon gyakori, ami vérteszttel nem kimutatható, úgy ellenőrizhető, hogy erről van-e szó, hogy legalább 6 hétig olyan fehérjével kell etetni a kutyát, amivel korábban még nem találkozhatott. Készülnek úgynevezett hypoallergén tápok is(bárány, lazac, strucc, stb, hússal, vagy szétdarabolt, a szervezet számára nem felismerhető fehérjéből).  Ha 6 hét (néha ennél rövidebb idő alatt is) javulnak a tünetek, akkor a kutya egész életén át ilyen tápra szorul- sőt, ezeket is ajánlatos 3-6 havonta cserélgetni, mert az allergiára hajlamos szervezet nem sokáig bírja, újra allergiás lesz.

Mindezek mellett még sajnos más allergének is szóba jöhetnek, melyeket valóban vérteszttel lehet kimutatni.

Tehát azt kell, hogy javasoljam, hogy folytassák a kivizsgálást, lehetőleg bőrgyógyászatban jártas állatorvos segítségével!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993