Bruno

2012.09.03.

Üdvözlet! Kb. másfél éve ivartalaníttattam kan németjuhász kutyámat, mert annyira “csajozós” volt, hogy borzasztóan nehezen kezelhető volt. Most 3 éves és gondolom mivel már felnőtt a feje lágya is jobbban benőtt, sokkal higgadtabb. Viszont mivel ivartalanított, nincs benne egy olyan keménység (ezen nem agressziót értek), tartás amit szívesen látnék és ami régen megvolt. Arról nem is szólva, hogy a többi kan most őrá mászik, mert olyan szaga van. Kérdésem, hogy ilyen esetekben van-e lehetőség illetve szoktak-e tesztoszteron pótlást alkalmazni kutyáknál, vagy többet ártana mint használna? Nyugodjak bele, hogy ölebet csináltam belőle? Köszönöm.

Kedves Gazdi!

Arra szertném bíztatni, hogy ne eméssze magát a dolgon, hanem tekintsen úgy az ivartalanításra, mint egy jó döntésre, mellyel megvédte kutyáját egy sor bajtól: heredaganat, prosztata problémák, perianaális daganatok, sérvek, ráadásul a “csajozás” együtt járhat elcsavargással, agrsszív kutyaharcokkal, amely közben akár emberek is megsebesülhetnek, hogy ne is beszéljünk a nemkívánatos kiskutyák nem-megszületéséről!

A tesztoszteron pótlásra van lehetőség, létezik tesztoszteron tartalmú gyógyszer, de ezt főleg betegség esetén szoktuk adni. Azt gondolom, hogy ha betegség nem indokolja a tesztoszteron pótlást, akkor mivel ennek múlékony és kétes a hatása, nem kizárhatók a mellékhatások (májkárosodás, emlődaganat veszélye, stb.), hagyjuk meg a szőrhiányos, vagy az ivartlanítás után inkontinenssé vált betegeknek ezt a lehetőséget.

Sétáljanak nagyokat a szabadban, kiránduljanak erdőn-mezőn (természetesen megfelelő kullancs-elleni védelemmel), és ha lehet, kerüljék el azokat a helyeket, ahol agresszív kankutyák molesztálják Brunót.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993