hirtelen

2012.09.04.

Üdv! 2001 ben talált és életkorát csak saccolásból megállapított 13-14 éves tacsi lánykánk hirtelen az örök vadászmezőkre költözött. Hétvégén kezdődött, hogy szaporán vette a levegőt még pihenés közben is. De étel továbbra is elfogadta, dolgát elvégezte, semmi korábbi jel nem mutatott arra, hogy szívbeteg lenne. Hétvégén nem volt állatorvos, de hétfőn elvittük, aki először tűvel átszúrta a mellkasát majd meghallgatta a szívét, de semmi konkrétat nem tudott mondani, mi baja lehet, vagy tüdőre vagy szívre gyanakodott. Majd kapott pár injekciót. Hazaérve a kutyus rosszabúl lett, zihált, foginye elkékült, oldalára feküdt, majd pár perc múlva az ölünkbe álomba szenderült. Azóta nyitott kérdések vannak bennünk, mi okozhatta, azt hogy ilyen hamar eltávozott, lehetséges e hogy félrekezelték és csak rosszabított az állapotán a nem megfelelő injekció? Tudom, hogy nem lehet már utólag kideríteni a baját, csak találgatni, de Ön szerint az említett tünetek mire utalhatnak?

Kedves Gazdi!

Nagyon sajnálom a kutyust, az adhat megnyugvást, hogy hosszú élete lehetett és legalább szeretett gazdái ölében halhatott meg és nem szenvedett sokat. Valóban nehéz így utólag mit mondani, de annyi biztos, hogy a zihálás, nyálkahártyák elkékülése, a szív- és légzésleállás miatt következik be. A kolléga nyilván azért szúrta át a mellkasát, hogy megnézze, van-e mellkasi folyadékgyülem, ami szintén lehet szívbetegség vagy tüdőbetegség következménye. További vizsgálatok, röntgen, szívultrahang, EKG, vérvizsgálat deríthette volna ki, hogy pontosan melyik szerve beteg, ezekre nyilván nem volt lehetőség a kezelőorvosuknál.

Akárcsak embereknél, ha nem derül ki a halál pontos oka, állatoknál is lehetőség van boncolást kérni, ami segíthet fényt deríteni az okokra. Ezt végezheti a kezelőorvos, de pontos, szakszerű diagnózisért fordulhatnak az Állatorvostudományegyetem Kórbonctani Intézetéhez is.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993