Problémás oltás

2012.09.07.

Tisztelt Doktor Úr! 13 hetes mudi kutyánk múlt héten kapta meg a 4. (kombinált) oltását. Még aznap kedvetlen lett, hányás, csúnya hasmenés kínozta három napon át, lázas volt és levert. Nagyon lefogyott, de végül rendbe jött, jelenleg szépen hízik vissza. Szeretnénk kérdezni, hogy az oltás okozhatta-e a tüneteket? Kell-e tartanunk maradandó károsodástól, későbbi problémáktól (újabb oltások)? Még egy kérdés: bár már 11 hetesen szép hegyes füle volt, az eset óta mégis lekonyul az egyik. Számíthatunk rá, hogy helyre jön, vagy tegyünk valamit ez ügyben? Köszönve szíves figyelmét, Péter

Kedves Gazdi!

Sajnos minden oltás legyengíti bizonyos fokig az immunrendszert. A kombinált oltások lényege, hogy egyszerre többféle kórokozó legyengített vagy elölt alakját jutttatják a szervezetbe, hogy azok ellen védettség alakuljon ki. Előfordulhatott, hogy már lappangott egy betegség a kiskutya szervezetében, mikor megkapta az oltást, és mivel immunrendszerét éppen leterhelte az oltással bejuttatott kórokozók elleni küzdelem, a korábbi lappangó kórra már nem maradt ereje.

A maradandó károsodásokról csak alapos kivizsgálás után lehetne nyilatkozni. Az, hogy a jövőbeli oltásoknál mi várható, szintén nem ítélhető meg előre: a választandó oltások beadásáról legjobb, ha kezelő állatorvosukkal együtt döntenek, ami kötelező, az a veszettség elleni oltás, melyet minden 3 hónaposnál idősebb kutyának meg kell kapnia, majd fél éven belül meg kell ismételni.

A lelógó fül lehet a legyengülés következménye, elképzelhető, hogy ez is rendeződik magától. A legjobb, amit tehetnek, ha nagyon jó minőségű, korának megfelelő tápot adnak a kutyusnak és próbálkozhatnak porcerősítő zöldkagyló-kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítőkkel. Ha mégsem, akkor a tenyésztőktől elleshető fülkötözési technikákat is alkalmazhatják. (Az interneten megtalálják a technikát.)

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993