Wotan

2012.09.10.

Tisztelt Dokto Úr/Nő! Van egy svájci juhász kan kutyánk, aki 1 éves múlt áprilisban. A hozzánk kerülése óta gondunk van a székletével, sokszor van hasmenése. Étvágya kezdetek óta nem olyan, mint a másik kutyusunkké. Olyan, mint aki válogatós. Kértem az állatorvosunkat, csináltassunk egy széklet leoltást, melyből kiderült, egy emésztő enzim hiányzik, hogy melyik nem tudom. Minden prémium tápot kipróbáltunk, mindegyikkel csak kissé javult e helyzet. Most Dog Chow Sensitiv tápot kapja enni, de jelenleg is hígabb a bélsár. A színe kívülről sötét, belülről pedig sárgás, amikor „egyben” van. Dipankrin tablettát adok neki, hogy a hasnyálmirigy enzimeit pótoljuk. (megbeszéltem az orvossal). Azt vettem észre, hogy a lehelete is időnként bűzös. Látom, hogy sokat keresi és eszi a füvet, majd néha hányni is szokott utána. A másik problémám. Egy vérképvizsgálatot kértem, mely szerint minden rendben van, de a CK enzim kissé magasabb. Hozzá teszem, sok problémát okoz az is, hogy néha sántít a kutya. Volt amikor elmúlt magától, de olyan is, amikor csak a Movalisz szedése javított ezen. Kissé aggódom a kreatin-enzim emelkedésen. Megvizsgálták a kutyát fizikálisan, meghallgatták a szívét, izomzatát megnézték, de azt mondták nincsen baj. Az állatorvosunk felhívta a labor orvost az enzimemelkedés miatt, és ő is azt mondta, nem kell vele törődni. Én mégis aggódom. Nem lehet a két tünet(sántítás ill. bélprobléma?)összefüggésben a Kreatin-kináz enzim emelkedésével? Okozhatja-e a szív és izomszétesésen kívül valami más? Például egy krónikus bélgyulladás? Lehet-e ezen orvosilag segíteni? Amúgy vidám, jókedvű,energikus kutyus. Válaszukat köszönöm! Enrike

Kedves Gazdi!

Elsőként óva inteném attól, hogy az “új” kutyust összehasonlítsa a régivel. Minden fajta, egyed egyedi, egyszeri, az étvágyuk, viselkedésük is sokban különbözhet, akár csak az embereké. A fűevés, majd az azt kisérő hányás, a “válogatósság” lehet teljesen normális is, kutyáknál gyakran jelentkezik.

A másik amitől óva inteném, az a tápok váltogatása. A kutyák bélflórája igen sérülékeny, ami alkalmazkodik egy bizonyos összetételű táplálékhoz. A váltást csak fokozatosan szabad bevezetni: az új tápot a régihez keverve, majd a mennyiségét növelve.

A bélsár vizsgálatból kimutatható a férgesség, ami az elsőszámú oka a bélbroblémáknak és szinte elkerülhetetlen: negyed évente ismételt bélféreghajtás javasolt, az összes kutyán egyszerre, plusz bolhairtás, hiszen a bolhák köztigazdái egyes bélférgeknek.

A sántítást ki kellene vizsgálni:  lehet, hogy érdemes ortopédiai szakrendelésre beutalót kérniük kezelőorvosuktól.

A vérvétel eredményéről: nem írta meg, pontosan mennyi is az emelkedett CK (kreatin-kináz) nevű enzim értéke, ez 50-150U/l között normális. Itt többféle hasonló enzimet mutat ki a labor, fontos, hogy a mintavétel után 18 órán belül megtörténjen a vizsgálat, mert különben hibás lesz az eredmény. Ahogy azt Ön is írta, főleg izomsérülésnél (szív- vagy vázizom) emelkedik meg az értéke. Nem feltétlenül kell nagy sérülésre gondolni egy egyszerű izomhúzódás is lehet az oka, vagy izomba adott injekció. Bélgyulladásnál nem jellemző a CK enzim emelkedése.

A vérvizsgálati eredmények magukban nem jelentenek semmit, csak a páciens állapotának figyelembeételével lehet őket értelmezni. Régi mondás orvosoknál, hogy nincs egészséges páciens, csak nem eléggé kivizsgált!

Ha a kuytus energikus, jókedvű, akkor az is lehet, hogy a tápok beállításával, a rostbevitel emelésével (főtt répa, alma, főtt zöldségek húslevesből, akár jutalomfalatként) rendezhető a bélsár állaga és a fűevés is megszüntethető.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993