Van még remény?

2012.09.10.

Tisztelt doktor úr, doktornő! A mai napon az egy éves, ivartalanított kandúr macskánknál a kollégája fertőző hashártyagyulladást állapított meg, miután megszúrta a felpuffadt hasát. A “nedves” formában szenved. A doktornő azt mondta, a macskánk menthetetlen, az állapota romlani fog, akkor pedig el kell altatnunk. Nem tudott javasolni otthoni kezelést, nem írt fel gyógyszert, nagyon kedves volt, a borotválásért-szúrásért nem számolt fel semmit. Ő volt a második orvos, akihez elvittem a cicát, mert a városunkban lévő orvos csak belenézett a szállítókosárba, és közölte, hogy macska aids… Természetesen hazaérve utánaolvastam ennek a betegségnek, a fórumokon azt írták, vízhajtó teával, Hill’s táppal és Béres cseppel talán megmenthető a kedvencünk. Kéri az ételt, hangosan követeli, viszont pár falatnál többet nem eszik. Erős, életrevaló macska, tavasszal túlélt egy autóbalesetet is. A doktornő diagnózisát nem szeretném felülbírálni, nem ezért írok önnek. Én csak annyit szeretnék kérdezni öntől, hogy a fent írt otthoni kezelésnek van-e értelme, vagy csupán elodázzuk vele az elkerülhetetlent? Milyen természetes vízhajtó teát lehet adni egy macskának? Válaszát és megértését előre is nagyon köszönöm!

Kedves Gazdi!

Sajnos nincsenek jó hírem. Mai tudásunk szerint a FIP (macskák fertőző hashártyagyulladása=feine infectious peritonitis) gyógyíthatatlan. A vírussal megfertőződött macskák 5-10 %-ánál okoz csak megbetegedést, valószínűleg a gyenge immunrendszerű állatoknál, akik az anyjuktól fertőződnek. Gyakori, hogy más, az immunrendszert legyengítő vírus is van a háttérben (itt lehet igazsága a kosáron át megtekintő orvosnak is, de természetesen nagyon nem tartom helyesnek ezt a ránézéses módzsert!).

A kezelés valóban csak elodázza az elkerülhetetlent, de lehetséges: jó táppal (pl. Hill’s), akár Béres cseppel, szükség esetén antibiotikummal, szteroidokkal, a hasűri folyadékgyülem lecsapolásával, infúzióval, vérátömlesztéssel lehet meghosszabbítani az érintett cicák életét.

Végeztem egy kis kutatást a fórumokon és azt hiszem gyorsan ráakadtam az Ön által is olvasott oldalra. Ami gyógyteával gyógyul, jó táppal és kitartó ápolással, az egészen biztosan nem a FIP volt, hanem más macskavírusok, melyeket le tud küzdeni az immunrendszer. A FIP-nél viszont éppen az immunrendszer téves válasza okozza a bajt: ahelyett, hogy a fehérvérsejtek elpusztítanák a vírust, elszállítják mindenhová a szervezetben, ahol szaporodni kezd, gyulladást okoz a fertőzött sejtek körüli erekben. Ez egy különleges betegség, ilyen lefolyást egyetlen másik állatfaj, illetve másik vírus által okozott betegség sem mutat!

Személyes véleményem szerint az odaadó, szerető gazdák el tudják dönteni, meddig érdemes elmenni a kezelésekkel akár otthon, akár állatkórházban és mikortól kell megváltani kedvencüket szenvedéseitől. Ha a szívükre, a szemükre és a fülükre hallgatnak, biztosan tudják majd mikor jobb a cicának, ha kíméletesen, fájdalommentesen elaltatják.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993