Mollim

2012.09.17.

jó reggelt kívánok! Én a következő problémáról beszélnék. Van egy 13.5 éves kutyám, akinek van 3 éve meglévő emlődaganata. Ami kezdetben dió nagyságú volt, mára körte nagyságúra és keménységűre fejlődött, viszont más panaszt nem vettem észre, mert gondolom, ha áttétes lenne, már nem élne. Van a kutyusnak szivzöreje,és a májára is gyógyszert szed, ami miatt az orvosunk nem tanácsolta a műtétet. Igaz , hogy 3 éve csak 10 éves volt és a daganat is kisebb, de ha akkor megműtik és nem ébredt volna fel, akkor 3 éve már nem lehetne velem, így pedig nyertünk ennyi időt. Sajnos nincs ivartalanítva sem. Nagyon félünk a kifekélyesedéstől, de ha ez nem következik be, akkor elképzelhető,hogy már élete végéig problémamentes lesz? köszönöm

Annyiban jó a gondolatmenete, hogy ha már 3 éve is rosszindulatú emlődaganata let volna a kutyának, akkor az néhány hónapon belül áttéteket képzett volna és a kutya valószínűleg már régen elpusztuklt volna kezelés nélkül. Annyiban viszont sántít az okoskodás, hogy az emlőterime 3 éve ( és akár most is) lehetett akár csak gyulladás, vagy jóindulatú daganat – de a gyulladás, és a jóindulatú daganat is képes rosszindulatúvá válni (malignizáció) és az igazi gondok ezután adódhatnak.  A malignizáció már bekövetkezhetett korábban, lejátszódhat a mai napon és a későbbiekben is.

A fiatal korban nem ivartalanított kutyákon későbbi életük során szinte törvényszerűen megjelennek a petefészek-, méh és emlőmirigyek gyulladásos, elfajulásos és daganatos betegségei. Nagyon ritka az az egyed, amely “megússza” ezeket az elváltozásokat és nem kell idős korban, akár több alkalommal is megoperálni őket.

Jogos a félelmük a kifekélyesedést illetően, a rosszindulatú emlődaganatot és áttéteket illetően, a gennyes méhgyulladást és petefészek ill méh cisztákat, daganatot illetően is. Sőt azt gondolom, hogy mindezek jóval nagyobb veszélyt jelentettek és jelentenek a kutyára, nagyságrenddel nagyobb eséllyel rövidítik le az életét, mintha gondos kivizsgálás után megtörténhet az emlőterime eltávolítása és a kutya ivartalanítása.

Honalpunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993