Szeretném ha a kutyusom meggyógyulna végre &#3

2012.09.24.

Üdvözlöm! Az lenne a problémám, hogy a kutyuskám már régóta szenved, kb 1,5 éve,vakarózik, ki hullott a szőre a testének különböző pontjain,gyulladt forró a bőre..stb.hordtuk őt orvoshoz, vettek tőle bőrkaparék mintát, vért mindent amit lehet (hozzáteszem, hihetetlen összegekért, ami nem lenne baj, ha láttuk volna a javulást). Kezdetben a bolhákra gondoltak, majd az étel allergiára. Most már hipoallergén táppal etetjük, és mostanra már kiderült egy másik doki által, hogy kutyának rühatkája van, most kezeli az orvos injekciósan, illetve továbbra is hipoallergén táppal etetem, kap immunerősítőt. Igazából nekem a kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt gyógyulhat meg a kutyám, ezek mellett a kezelések mellett? és hogyan tudom megelőzni azt hogy esetleg a jövőben ez a betegség ne merüljön fel? MIre figyeljek oda különösen? Előre is köszönöm a választ! Egy kétségbeesett gazdi!

Kedves Gazdi!

Sajnos az allergiára való hajlam nagyon sok gondot okoz embernek állatnak egyaránt. A hosszan elhúzódó betegséget nehéz gyorsan kikezelni: ha már 1,5 éve tart, akkor már nem csak az eredeti problémát kell kezelni, hanem a közben következményként fellépő szövődményeket is. Ha tehát először csak vakarózás volt az allergia miatt (táp, pollen, poratka, vagy valami más), akkor a kivakakart helyeken csökken a bőr ellenállóképessége, felülfertőződik, ráadásul a kutyus ellenállóképessége is csökkent, így fogékonyabb a parazitákra (pl. rühatka, szőrtüszőatka, stb.), a gombákra, ráadásul a bolhák mindig ronthatnak a helyzeten, amik egészséges állatnál is előfordulnak, de egy allergiára hajlamos kutyánál-macskánál már egyetlen bolhacsípéssel a szervezetbe juttatott bolhanyál is súlyos vakarózást válthat ki.

A rühatkásság is egy olyan kór, ami a bőr csökkent ellenálló képessége esetén okoz főleg gondot. Ugyanúgy, mint a bolháknál, itt is arról van szó, hogy az allergiára hajlamos kutya szervezete érzékenyedik a rühatkák nyálára, anyagcsere produktumaira és náluk alakuk ki a kínzó viszketés már 1 rühatkától is. Diagnózisa nagyon nehéz, kezelése a kutya ellenállóképességének javításával is együtt kell járnia, és ismételni kell.

Arról nem írt, hogy milyen fajtájú, nemű a kutya, ivartalanított-e.  Ezek a kérdések is fontosak lehetnek az esetleges hormonális betegségek kizárására.

Azért írok ilyen hosszan, hogy lássa, miért nehéz a kutyus betegségének, vagy inkább állapotának a kezelése.

A hypoallergén táp nagyon jó, nagyon fontos, hogy semmi más táplálékhoz ne jusson a kutya, ami allergén lehet- se egy falat párizsi, se egy kis kolbászvég. A bolhák ellen folyamatosan védekezni, olyan készítménnyel, ami távol is tartja és csípés esetén el is pusztítja a bolhát.  Az immunerősítés nagyon jó, kúra szerűen, vagy állandóan is alkalmazható.

Fontos még a rendszeres portalanítás, alapos porszívózás, az állat fekhelyének magas hőmérsékleten (lagalább 60 fok) mosása, mert a bolhapeték a környezetből újra visszafertőzhetik, ráadásul a poratkák ellen is védekezni kell.

A sok játék, szaladgálás, megfelelő parazita ellenes védelemmel a jó levegőn való kirándulás (kivéve ha a parlagfű az allergén) nem csak az embereknek, de a kutyáknak is jót tesz, és az immunrendszert is erősíti!

Ha sikerül úrrá lenni a rühatkán, a bolhákon és eltelik a 6 hét a hypoallergiás táp etetését követően, ami alatt kifejti a hatását, biztosan jobban lesz a kutyus, ráadásul elmúlt a nagy nyári meleg, ami általában súlyosbítja az ilyen viszketős tüneteket.

Kitartást és mielőbbi jobbulást kívánok gazdinak és kutyusnak!

 

 

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993