Kiswestie

2012.09.25.

Jónapot! Pár napja vettük észre problémánkat! A westie kutyusunk a kertben és bent a házban is tartózkodik! Soha nem pisilt be éjszaka,ma és vasárnap igen. Ma azonban a padlón a pisijében észrevettünk férget! Nem cérnagiliszta m azt ismerem. 3cm-es kb. A féreg,és a két végénél lapított. Sztem már nem élt. A székletét nem láttuk m a kertbe ürít. Kedélyállapota jó,ua.olyan. Enni viszon 3-4 napja sztem kevesebbet eszik.(kutyakonzervet,pedigree juniort eszik,időnként főzeléket,virslit kap)Oltásait megkapta. Nagyon ideges vagyok a kutya miatt! Ez ránk milyen hatással lehet? Ma visszük orvoshoz,de addig is kíváncsi vagyok az Ön véleményére! Tisztelettel köszönöm.

Kedves Gazdi!

Először is szeretném megnyugtatni, a férgek nem biztos, hogy olyan veszélyesek, mint amilyen undort keltő a kinézetük és a gondolatuk. Másodszor, nem biztos, hogy a kutyából jött ki, az is lehet, hogy kinn találta a kertben és behozta. Ha férges egy állat, akkor leginkább a féregpeték ürülnek a bélsárral, nagyon ritkán a vizelettel, ezek pedig szabad szemmel nem láthatók, kivéve a galandféreg szegmensek, melyek a végbél környékén mint fehér uborkamagok, vagy kis nyálkacsomók figyelhetőek meg. Ezeknél viszont nagyon fontos a megfelelő fertőtlenítés, gyakori kézmosás, mert embereket is megbetegíthetnek, de aggódó leveléből gondolom, hogy menten a fertőtlenítőhöz nyúlt!

Állatorvosa biztosan rendelkezik majd a megfelelő féreghajtásról, amit legjobb 2 hét múlva megismételni, 3 havonta amúgy is ajánlott a kutyáknak-macskáknak. Ha biztosra akarnak menni, vizeletből, bélsárból mintát lehet venni, hogy laborban megvizsgálják, milyen féregpeték vannak benne, így még célzottabb lehet a féreghajtás.

A bepisilés, akár összefügg az Ön által talált “lelettel”, akár nem, szintén kivizsgálást igényel: helyben vizeletvizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot, vérképet, vizelet tenyésztést – az is lehet, hogy egy húgyuti fertőzésnél levált nyálkahártya cafatot nézett féregnek.

Még egy gondolat: a virslit, mint élelmiszeripari terméket semmiképpen nem ajánlom (Önöknek sem, egyébként :)), hiszen húst alig, annál több sót, ízfokozót, adalékot tartalmaz. A legjobb, ha jó minőségű, teljes értékű kutyatápot kap a kutyus. Ezeket általában szakboltokban, állatorvosi rendlőkben lehet kapni. A legjobb, ha erről is kikéri állatorvosa véleményét!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993