Kiswesti

2012.09.25.

Tisztelt Doktor úr! Köszönöm gyors válaszát! Elvittük állatorvoshoz, azt hiszem galandférget mondott. Kapott gyógyszert a kutyus. Már a párom be is adta neki. Reggel mindent lefertőtlenítettem, meg amióta ő megvan, még fokozottabban gondoskodunk erről. Csak attól félek, nehogy elkapjuk mi is. Ha Vermox tabl. veszünk be az jó lenne nekünk??A megelőzés miatt?? Mert akkor nyugodnék meg.:) A gyógyszer hatására mikorra ürül ki a szervezetéből ez a féreg??? Akkor most a pisijében és a székletében is van, vagy csak a pisijében. A fekhelye gépben nem mosható mert nem fér be, mivel fertőtlenítsem át neki, hogy a gyógysezeres kúra utánne fertőzze vissza magát??? Meddig ne vigyük másik kutya közelébe? Előre köszönöm válaszát.

Kedves Gazdi!

Ha valóban galandféregről (Taenia solium, vagy horgas fejű galandféreg) van szó, akkor nem kell tartaniuk attól, hogy önmagát visszafertőzi, vagy esetleg Önöket megfertőzi, mert a galandférgek csak úgynevezett köztigazda által fertőznek.  A köztigazda a galandféreggel fertőzött sertés vagy marha húsa, amitől nyersen, vagy nem megfelelő ideig átsütve lehet galandférget kapni. A kifejlett férgek kizárólag a bélben élnek, a vizeletbe valószínűleg már kinn keveredett bele.

Egy másik fajta, kutyákban is előforduló galandféreg, a Dipylidium caninum, vagy uborkaképű galandféreg köztigazdája a kutyabolha. Ennek véletlen lenyelésével lehet elkapni a betegséget- ez kisgyerekeknél fordul elő. Ebből az is következik, hogy nem csak féreghajtásra van szükség (2 hét múlva ismételve), hanem alapos bolhairtásra is.

A kutyus fekhelyét melegvizes, fertőtlenítős lemosásban kell részesíteni és alaposan porszívózni körülötte- a bolhapeték és lárvák miatt, mert ezek a környezetben élnek.

Akkor biztos, hogy sikerült a férget kihajtani a kutyusból, ha negatív a bélsár parazitológiai lelete- ezt laboratóriumban tudják megállapítani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993