nagy baj

2012.09.29.

17 éves kutyám emlődaganata egyik napról a másikra kifekélyesedett. Mit tegyek???? Gondolom a műtét már igazán rizikós az ő korában? Eddig nem volt gond ezzel a daganattal. Most már biztos hogy rosszindulatú? Mit tenne az én helyemben? A sebet nem lehet valahogy bekötni, kitisztítani? köszönöm

Egy jóindulatú tumor is kifekélyesedhet, sőt szinte bizonyosan kifekélyesedik, ha elég időt hagynak neki erre … azaz korántsem biztos, hogy rosszindulatú a tumor. Ráadásul a rosszindulatú emlőtumor esetében is teljes gyógyulás várható műtéti eltávolítással, ha még nincsenek áttétek a kutyában. A tumor jó- ill rosszindulatúságáról és az áttétek meglétéről, vagy hiányáról állatorvosa a kutya részletes vizsgálata után tud véleményt mondani.

A műtéti kockázatokat is állatorvosi vizsgálattal lehet felmérni. A kor önmagában soha nem tesz egy altatást, ill műtétet vállalhatatlan kockázatúvá. Embert és állatot is legtöbbször idős korban ér el olyan betegség, amit operálni kell. A kutya általános állapotát ki kell vizsgálni és az eredmények tudatában szinte biztosan megválasztható olyan altatási módszer, amivel minimalizálhatóak a kockázatok.

A kifekélyesedett emlőtumort is lehet fertőtlenítő szerekkel kezelni, és kötözni is lehet a területet. Ezzel azonban csak a nyalogatást és a környezet szennyeződését lehet megakadályozni, valamint a fekélyesedési folyamat és a szeptikémia kialakulását lassítani, késleltetni. A fekélyes daganat műtéti eltávolítása jelenthet kizárólag végleges megoldást erre a problémára.

Én természetesen meg sem vártam volna , hogy ilyen helyzet kialakuljon. A kutya fiatalkori ivartalanításával az emlődaganat kialakulásának esélyei nagyságrendekkel kisebbek lettek volna. Ha már mégis kialakult a daganat, akkor annak észlelésekor (amikor még “semmi gondot nem jelentett”) megoperáltam volna a kutyát. Én a jelenlegi helyzetben is kivizsgálnám a kutyát, majd eltávolítanám a kifekélyesedett tumort, és azokat is, amelyek esetleg kisebbek és jelenleg még semmi gondot nem jelentenek. Ha még nincs ivartalanítva a kutya, úgy azt is megtenném.

Hasonló témákban több érdekes olvasmányt talál még honlapunk”Publikációk rovatában”.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993