Pongóka

2012.10.10.

Tisztelt Doktor Úr! Ezúton szeretném a segítségét, és a tanácsát kérni.10 éves Dalmata kan kutyusomnál, orr granulomát állapított meg az orvosunk. Eleinte el volt dugulva a kutyus orra, most viszont a jobb orrlyukból véres váladék ürül. Mivel a kutyusnak volt már egy nagyobb húgyköves műtétje, és a szíve sem teljesen jó, az orvos nem nagyon javasolja a műtétet, mert kockázatos lenne, és nem garantálna vele gyógyulást. Ilyen esetben Ön mit tanácsolna?Érdemes egy ilyen kockázatos műtétnek kitennem a kutyust, vagy létezik esetleg bármilyen más gyógymód, amivel segíthetnék, hogy ne szenvedjen, és még pár évig a családunk tagja maradhasson? Segítségét előre is nagyon köszönöm, és várom mielőbbi válaszát.

Kedves Gazdi!

Mindenképpen a kutyus további kivizsgálását javaslom. Egyrészt az, hogy mik a kilátások a granulómával kapcsolatban (kell-e műtét, esetleg gyógyszeres kezelés vagy netán besugárzás segítene-e elmulasztani) csak akkor állapítható meg, ha mintát (biopsziát, citológiát) vesznek az elváltozásból.

Ha műtétre kerül sor, annak kockázatosságát leginkább az előtte elvégzett állapotfelmérő vizsgálatokkal lehet megállapítani: vérlabor, rtg, EKG, szívultrahang, ezekkel derülne fény a kutyus szerveinek állapotára, tehát a kor önmagában- akárcsak az embereknél- nem egy eleve kizáró ok. Ma már az állatorvoslásban is elérhetőek a legmodernebb és legkíméletesebb altatási módok, melyekkel az előzetes vizsgálatok alapján nagyobb altatási rizikójú csoportba osztott betegeket is jól lehet altatni. Felmerül, hogy ehhez esetleg jól felszerelt intézménybe kellene beutalót kérni kezelőorvosuktól, ha ő nem rendelkezik valamennyi eszközzel. Ha pedig bebizonyosodik, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó, onkológiai szakrendelés és szükséges lehet.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993