műtét?

2012.10.27.

Jó reggelt! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 13 éves ivartalanított szukámon emlődaganat alakult ki, mely folyamatosan nő most kb tenyérnyi nagyságú. Az operáció mellett döntenénk, azonban néhány lelet aggodalomra ad okot.Röntgen felvétel sajnos tüdőáttétet állapított meg, a májértéke pedig a háromszorosa a normálisnak. Ön szerint ilyen adatok mellett érdemes e neki állni a műtétnek? A tüdőáttét mennyiben befolyásolja a műtéti kockázatot? Köszönöm szépen

Az emelkedett májenzim érték(ek) és főleg a röntgenfelvételen valószínűsíthető mellkasi áttétek a műtéti kockázatot többszörösére emelik. Talán ennél is fontosabb, hogy amennyiben valóban mellkasi és talán máj áttétek is vannak a kutyában, akkor a primer emlődaganat eltávolítása önmagában “csak a jéghegy csúcsa” azaz a műtét egyedül nem elegendő kezelés.

Természetesen leírásából nem tudhatom, hogy : 1.) mikor észlelték az emlődaganatot, egyetlen duzzanat látható/tapintható-e vagy több, van-e látható/tapintható nyirokcsomó is, milyen gyors az emlőterime(k) növekedése, fekélyes-e, és főleg mi a citológiai/szövettani eredménye  … 2.) a röntgenen mennyi és mekkora légtelen területet látnak, van-e lényeges szívmegnagyobbodás, esetleg egyéb eltérés is ….3.) a számtalan laborparaméter közül mit mértek meg valójában, ezek közül mik az eltérések és mely érték a 3x-a a normálisnak …  A leírt számos kérdés listája korántsem teljes, sok-sok egyéb adat ismerete kell még ahhoz, hogy látszólag egyszerű kérdésére konkrétabb válasz születhessen. Nem kizárt, hogy kezelő orvosa birtokában van ezeknek az adatoknak és ő jóval pontosabb választ adott már magának. Ha nincsenek meg ezen adatok, akkor a legtapasztaltabb, legfelkészültebb állatorvos is legfeljebb a megérzéseire hagyatkozhat – és feltett kérdéseit az idő válaszolja meg.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993