kiskutya

2012.10.29.

Csókolom! Azt szeretném mondani, hogy most szült a kutyám tegnap és van egy kiskutyája, amelyik csak sír nem szopik. Kihűlt a teste, de még él. Mi lehet a baja? Már próbáltam kis cumisüvegből adni neki tejet, de nem iszik belőle, aztán orr cseppentőből tudtam neki kicsit adni. Anyukám szerint vannak ilyenek, hogy meg döglik egy kis kutya az alomban de én nem adom fel. Várom válaszát.Balogh Betti 13 éves)

Kedves Betti!

Azt kell mondanom, hogy anyukádnak is igaza van és Neked is. Anyukádnak azért, mert bizony van olyan, hogy egy kiskutya valamilyen betegséggel születik, amitől gyengébb mint a testvérei, így nem csak azért betegszik meg, mert nem tud szopni, hanem attól is, mert eleve beteg. Ezt állatorvos tudja megállapítani.

Neked is nagyon igazad van, hogy nem adod fel! A cumisüveg és az orrcseppentő is kiváló megoldás. Melegen kell tartani a kiskutyát, ha lehet, a mamakutya tejéből kell lefejni, vagy állatkereskedésben, állatorvosnál kapható kutyatápszert kell neki adni 2!óránként. Házilag is össze lehet állítani tápszert: 4 dl zsíros tehéntej (3,2%-os), 2 darab tojássárgája, 50 gramm kukoricacsíra-olaj (vagy más hidegen sajtolt, mondjuk oliva olaj, de ha nincs jó az étolaj), 450 gramm sovány tehéntúró összeturmixolva, melegítve.
Ez nagyon nagy munka, ráadásul ha a kiskutyának veleszületett betegsége van, akkor lehet, hogy a leggondosabb táplálással sem lehet megmenteni, de nem szeretnélek lebeszélni! Próbáld meg, ha látja mennyire igyekszel, talán anyukád is segít. Mindenképpen jó lenne, ha állatorvosi is megvizsgálná a kiskutyát.
Gondoltatok már arra, hogy mi lesz a kiskutyák sorsa? Van már gazdájuk? Ezekről a kérdésekről anyukáddal leveleznék szívesen.  Ha ő is úgy gondolja, írjon nekem, ha nem, akkor azt üzenem, hogy meg kellene gondolni az ivartalanítást, hacsak nem kifejezetten kutyatenyésztők.

Állatbaráti üdvözlettel:
dr. Szilágyi Jusztina

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993