godlen retriever – tacskó

2012.11.05.

Tisztelt Doktor Úr! Egy 4 éves golden retriever és egy 6 hónapos tacsi kutyám van. Ragyogóan elvannak együtt, de a goldi mindent eltűr e kicsinek. Mindig rajta fekszik és egy ideje harapdálja a szőrét. Kezdetben csak a hátán, mostanra azonban mint a fűnyíró leharapdálja szőrzetének felső rétegét. A goldi gyönyörú szöre úgy néz ki, mintha barbár módon megnyírták volna. A baj még fokozódik azzal, hogy meg is eszi. A széklete tele van szőrdarabokkal. A tacsi egyébként nevelve van, általában szófogadó. Ezt a harapdálást általában éjszaka csinálhatja, mert nappal nem vesszük észre. Tanácsát kérem, mit lehetne tenni. Ez rossz szokás, vagy valami hiánytünet? A tacsi kétszer száraztápot, este nedves tápot kap.

Kedves Gazdi!

Nagyon jól fogalmazta meg a lehetőségeket: hiánytünet vagy rossz szokás. A hiány lehet a táplálkozást érintő, tehát kevés a rost a tápban, ezen nem nehéz segíteni, lehet adni almát nyersen, vagy főtt répát, mondjuk a húslevesből, esetleg magasabb rosttartalmú tápra váltani. Lehet másfajta hiány is, ha sokat vannak távol otthonról, akkor lehet kevés a simogatás, testkontaktus is esetleg, ezt több dédelgetéssel, játékkal, fogócskával lehet pótolni.

A másik eset a rossz szokás, vagy egyszerűen a rágási igény kielégítése (a fogai is mostanában jönnek!): ha régóta, megszokásból csinálja, akkor már el is múlhatott az eredeti kiváltó ok, de megmaradt a tünet. Ilyenkor meg lehet esetleg próbálni más “rágókát” adni, valódi főtt marha csontot, esetleg műcsontot vagy olyan kifejezetten kutyáknak való rágásálló játékot, amin kiélheti ezt a kedvelt tevékenységét anélkül, hogy szegény barátja szőrét lefűnyírózná.

Mindezek mellett érdemes állatorosuk tanácsát is kikérni alkalom adtán, hátha egy vizsgálat mást is felfed.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993