emlődaganat

2012.11.05.

Tisztelt Doktornő/Úr! 10 éves yorki kutyámnál rosszindulatú emlődaganatokat állapítottak meg.9 melléből 4 érintett ,a legnagyobb mérete kisujj körömnyi nagyságú.Mindkét oldala beteg.Az állatorvos véleménye szerint még elélhet 4-5 évet,ha megműtik,a megoldás az összes mellbimbó levétele és ivartalanítás.Valószínűleg 2 lépcsőben és feltételezve,h nincs áttét.(vérvétel,RTG később lesz).A kutyám általános állapota és kedve jó,a szíve állítólag erős,fájdalma nincs.Van viszont kiderítetlen gyógyszer allergiája (oltásoknál,féreghajtónál vmilyen segédanyag???).Az állatorvos szerint nehéz döntést kell meghozzunk,mivel nem annyira fiatal kutyusról van már szó,ki tudja meddig élhet úgy és ha nem műtik,akkor így,stb…Azt szeretném megkérdezni,h Önök mit tanácsolnának ez esetben?Mekkora megterhelés egy (két) ilyen műtét a kutya számára,mennyi idő az,ami a legdurvább egy ilyen beavatkozás után a számára/számunkra? Elnézést,ha rossz a kérdés,de nagyon szeretjük és nagyon féltjük Őt,nem tudom hogy döntsünk helyesen….Mindenre van érv és ellenérv…Maradjon esetleg így,ne tegyük ki őt a műtéteknek,éljen amíg jól van?Vagy műtsék???? Nagyon várom mielőbbi válaszukat,köszönettel : Andrea

Kedves Gazdi!

Kérdése teljesen jó és nagyon indokolt. Hiszen kiválóan leírja, hogy miért nem lehet egy állat esetében sem az életkora szerint dönteni a kezelés-nem kezelés kérdésében.

Adott egy jókedű, az emlődaganatoktól eltekintve teljesen egészséges kutya, aki még hosszú ideig boldogan élhet. Csak azért, mert már túl van 10.- életévén,  azért nem rosszabbak az esélyei, mint bármely fiatal fajtársának, hiszen ami számít, az a szerveinek a működőképessége.Nagyon jó, hogy vérvétel, röntgen következik, ezek alapján lehet megtervezni az altatás módját, a műtét mikéntjét, -remélhetőleg az ivartalanítást is elvégzik és szövettani vizsgálat is készül a daganatból, a későbbi esetleges kezelések miatt. Az ismeretlen gyógyszer allergiától sem kell megrettenni, mert azonnal be tudnak avatkozni, ha baj van.

Gondoljanak csak bele, ha most, amíg ilyen jó állapotban van, nem műtik meg, akkor sokkal rosszabbak lesznek a kilátásai, ha már tényleg baj lesz, esetleg a kifekélyesedés miatt kell műteni több, akár férfiököl nagyságú daganatot, vagy mikor már áttétek miatt légzési nehézséggel is számolni kell. Önök, mint szerető gazdik biztosan akkor is segíteni akarnak majd, csak már sokkal-sokkal nehezebb lesz és az életkilátások is kedvezőtlenebbek.

Mindenképpen arra bíztatnám Önöket, hogy alapos kivizsgálás és tervezés után, ha állatorvosuk is egyetért,  döntsenek a műtét mellett! Többet olvashatnak a témában Publikáció rovatunkban.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993