Lujza

2012.11.07.

Tisztelt Doktor Úr! 7 éves szuka kutyánknak 2 héttel ezelőtt megduzzadtak az emlői, a hátsó zsemlényi nagyságúra. Étvágya jó, de mozogni nincs kedve, sokat pihen. Azt gondoltuk, hogy álvemhessége van, borogatással próbáltuk kezelni. Mára kaptunk időpontot az állatorvosnál, aki azt mondta, hogy a kutyusunk rákos. A méret olyan nagy, hogy műtétet már nem javasol, mert biztos, hogy áttétei is vannak. Kapott szurit,majd antibiotikumot, fájdalomcsillapítót kell szednie.Javasolta, hogy homeopátiás gyógyszereket kezdjünk neki adni. De miket, és hol lehet beszerezni? Létezhet, hogy nem voltak látható jelei a betegségének, és ennyi idő alatt ilyen súlyos állapotba került? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Elég kínos kérdés, mert sajnos csöppet sem értek egyet állatorvosukkal. Viszont nagyon egyetértek Önökkel, hogy nem hagyták annyiban! Keressenek fel olyan rendelőt, jól felszerelt állatkórházat, ahol alaposan kivizsgálják a kutyust.

Azt, hogy vannak-e áttétei, mellkas röntgen nélkül (ide ad leggyakrabban áttétet az emlődaganat) megállapítani nem lehet, ahogy a “daganatot” is vizsgálni kell: egy vékony tűvel lehet belőle mintát venni (=aspirációs cytológia), ehhez még bódítani sem kell az állatot, de kiderül, hogy mivel is állunk szembe. Az is lehet, hogy jelenleg éppen az álvemhesség állapota is fennáll, amit gyógyszeresen is el lehet mulasztani. A legfontosabb belső szervek állapotát vérlaborral és ultrahanggal lehet vizsgálni, ez ajánlott a műtét megtervezéséhez is, amit nagyon ajánlott egy ivartalanítással egybekötni. Ha sok emlő érintett, előfordulhat, hogy mindkét oldali teljes emlőléc eltávolítását fogják javasolni.

Nem is régen érkezett egy kérdés ezzel kapcsolatban, “műtét?” jeligére, ajánlom, hogy azt is olvassák el, és Publikáció rovatunkban is találnak információt az emlődaganatokról.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993