Műtét után

2012.11.12.

Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, hogy egy 3 éves yorki kutyusomat császározni kellett, ezzel egyidejűleg megtörtént az ivartalanítása a kutyámnak. A műtét után sajnos sérve lett a kutyusnak, amit az állatorvos elismert, hogy valószínűleg nem varrta elégé össze a hasfalat. Ezért újra meg kellett vágni Lilikémet. Most olyan problémám lenne, hogy belül a hasfalat nem felszívódó cérnával varrta, és az összeset látni lehet, ha hanyatt fekszik a kutyus, továbbá egy fonál “kilóg” fél centi hosszan a hasából. Mi a teendő? Én megmondom őszintén nem szeretném már ehhez az orvoshoz vissza vinni ezek után. Elvágjam azt a kikandikáló fonalat és kész? Valamint a benti varratok a későbbiek folyamán nem okozhatnak nagyobb problémát? Esetleg gyulladást, daganatot vagy bármi mást? Köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Andrea

Kedves Gazdi!

A sérv kialakulása műtét után sajnos előfordul. A császármetszéshez felnyitott hasfalat 3 rétegben szokták varrni emberben, kisebb testű állatban egyaránt: 1. réteg, mely a hasfalat, a hashártyát, az izmokat egyesíti, 2. réteg a bőr alatti kötőszövetet tartja, 3.réteg a bőrt egyesíti. Ezekből a varratokból csak a legkülső, a bőrben lévő öltések látszhatnak, ezeket 7-14 nappal a műtét után eltávolítják. A másik két réteg, az izmokat és a kötőszövetet egyesítő réteg nem látszik. Előfordulhat, hogy a bőrvarrat sem látszik, csak a seb két végén kandikál ki egy-egy fonalvég, ilyen technikát is gyakran alkalmaznak, például rendelőnkben is.

Az Ön leírásából nem pontosan értem, hogy megtörtént-e már a bőrvarratok eltávolítása. Attől mindenképpen óva inteném, hogy otthon kezdje levágni a végeket. A legtöbbet a varratokról a műtétet végző állatorvos tudja, ő ismeri a technikát, tudja pontosan mit hogyan csinált, ezért az lenne a legjobb, ha mégis hozzá vinné vissza a kutyust, hogy ő távolítsa el a kilógó végeket, bőrvarratokat. Persze ha egy csepp bizalma sincs már, akkor más is kiderítheti, hogy hol, mi lóg ki, csak kicsit körülményesebb, de ez mindenképpen orvos feladata, nehogy egy újabb műtét várjon Lilire!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993