Szivecske

2012.11.14.

Jó estét kívánok! Végső elkeseredettségemben írok Önnek. 14 éves kutyám emlődaganata kifekélyesedett, vagyis kezd kifekélyesedni. Állatorvoshoz fordultunk, megbeszélni az esetleges műtétet. Készült vérkép, ennek eredményét még várjuk, illetve EKG is. Sajnos azonban állatorvosunk nem műthetőnek állapította meg a kutyust, ugyanis nagyon rossz a szíve. (erről eddig tünetet nem láttunk).Hogy konkrétan milyen fajta szívbetegsége van arról nem kaptam tájékoztatást. Orvosunk csak annyit mondott, hogy még egy egészséges kutyának is megerőltető egy ilyen műtét, hát még egy idős, beteg szívűnek mennyire. Valószínűleg nem ébredne fel. A héten még szívultrahang is fog készülni. A kutya nagyon jó étvágyú, nem fogyott, jó kedvű, élénk. Most mit tegyek? Hagyjam így és kötözgessem a daganatot, vagy vágjak bele, egy amúgy is sikertelennek ítélt műtétnek??? Tudván, hogy a biztos halálba adom a kutyámat ?

Azt gondolom, hogy miután állatorvosa szívelégtelenséget állapított meg, ennek kezelésére gyógyszeres kezelést is ajánlhatott. Ha megkezdődik a kutya kezelése, lehetséges hogy a betegsége kompenzálttá válik és a műtétet gondos felkészítés és a legkevésbé veszélyes narkózis megválasztásával elfogadható kockázatokkal meg lehet tenni.

A biztos halálba nem kell küldeni a kutyát, de az én véleményem szerint a biztos halál az a tudatos euthanázia lenne. Ha nem történik meg a műtét és csak kötés kerüól fel a fekélyes daganatra, azzal szerintem sem oldanak meg semmit – sem a kutyának sem Önöknek nem lesz elfogadható ez az állapot. Lehet a műtéti megoldást utolsó esélyként is értelmezni ebben az esetben.

Honlapunk Publikációk rovatában még több vonatkozó írást talál ebben a témában.

Természetesen a legjobb lett volna elkerülni a kialakult helyzetet, azaz a kutyát még fiatal korában ivartalanítani, vagy ha már jelentkezett az emlődaganat, akkor hónapokkal (évekkel?) korábban megoperálni.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993