Jenny

2012.12.05.

Tisztelt Doktor Úr! Elkeseredésemben írok Önnek, remélem tud nekem tanácsot adni. Jenny kutyám 9 éves, nagyon masszív, jó kedélyű tacsi-foxi keverék. Sajnos tavaly megtörtént az első emlődaganat eltávolító műtéte, levették az egyik emlőjét is. Nem lehetettünk sokáig boldogok, ugyanis idén nyáron a legalsó emlőjében újabb daganatot találunk (ez az ellentétes oldalon volt). Megműtötték augusztusban, 2 emlőjét eltávolították, 1 nagy és 2 kisebb daganatot operáltak ki belőle. (egyik sem volt letapadva) Ma vettem észre, hogy egy minimális méretű csomó észlelhető újra, most a szemben levő alsó emlőjénél. Nagyon kétsége vagyok esve, nem akarom Őt elveszíteni. Viszont félévente műttetni sem,mert nem hiszem,hogy hosszú távon jót tenne neki a sok altatás, stb. Kérem, segítsen, mit tegyek, hogy a rákos sejtek ne terjedjenek tovább. Mivel etessem, milyen gyógyszert/vitamint adjak neki, hogyan tehetek a legtöbbet érte. Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Gazdi!

Nem ritka, hogy áttéteket ad az emlődaganat, ilyenkor fontos a mellkasröntgen, ez ugyanis a leggyakoribb hely, ahol távoli áttétek képződnek, valamint ilyen esetekben ajánljuk a teljes, kétoldali emlőléc eltávolítást (total mammectomia) egy vagy két műtét során, lehetőleg az ivartalanítással egybekötve. Ez nagy beavatkozás, de megelőzi a további daganatok kialakulását és az áttétképződést. Ha vannak is már távoli áttétek, akkor is lehet segíteni: elérhető a kemoterápia, sugárterápia is az állatoknál, ehhez onkológiai szakrendelést célszerű felkeresnie.

Nagyon fontos mindezekhez, hogy szövettani vizsgálat is készüljön az eltávolított daganatból. A műtétek tervezéséhez is fontos az alapos kivizsgálás: a mellkas röntgen mellett a vérlaborvizsgálat, szükség esetén szívultrahang, hasi ultrahang. Így pontos képet alkothat állatorvosa Jenny belső szerveinek állapotáról.

Minél előbb elkezdik a kivizsgálást és a műtét tervezését, annál több időt nyernek!

Ha ide kattint, részletesen olvashat arról, hogy az ivartalanítás hogyan segít megelőzni az emlődaganatok kialakulását.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993