Lilike

2012.12.07.

Tisztelt Doktor úr, Az a problémám, hogy 2 napja vettünk. Egy kb 6-7 hetes staffordshire terrier lány kiskutyat aki féreghajtás után is nagyon sovány igaz ő volt a legkisebb kölyök. Elhoztuk es megfürdettü k mert volt par bolhája ami már nincs, fürdés után kb 2-3 órával a párom kivitte az udvarra kakálni. Aztán este meg még tegnap reggel is teljesen jó kedve volt játszottak a másik kutyusunkal. Tegnap Délután 3 szor hányt bélférget is hányt ki meg ment a hasa. Azóta alig eszik inni csak ugy ha a szájába öntöm vagy fecskendövel ( tű nelkul) a szájába nyomom a vizet. Azóza csak bágyadtan fekszik meg alszik. De hiába féreghajtózta az eladó , nagyon sovány a kutyus. Elsö este nagyon sokat evett, tegnap pedig kapott egy kis párizsit kenyérel és igazából csak a párizsit hányta ki. Este egy kis teába áztatott kenyeret adtam neki azt megette de inni azóta se iszik. A kis orra meg teljesrn száraz. Félek hogy nehogy komoly baja legyen. Mert fizetéskor 10.én tudom vinni doktorhoz. Mivel ilyen hideg van csak bent tartom nem engedem ki a hóba,fagyba. Sétálni nem visszűk mig nincs beoltva. A tünetek annyiban változtak hogy nem hányt azóta és nem kakált tegnap ota. Csak fekszik és leseget de nagyon gyenge látszik rajta. Ez lenne a problémám ez mind szerda (2012.12.05) óta van nállunk a kutyus. Diétáztassam a kutyust? Túletettük volna? Elöre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Turi Petra

Kedves Gazdi!

Nagyon jól teszik, ha a hidegbe nem engedik ki a kiskutyát. Az itatás is nagyszerű, kaphat kamillateát, kis cukorral, amíg fel nem erősödik. Állatorvosi vizsgálat tudja kideríteni, van-e veleszületett baja, esetleg fertőző betegsége, vagy “csak” a nagyfokú bélférgesség és a hirtelen környezet és táplálékváltozás stressze gyengítette le még jobban.

A párizsiskenyér nem kutyának való eledel. Jó minőségű kiskutyáknak való táp, vagy szakszerűen összeállított házikoszt kell neki, ugyanaz, amit az eddigi gazdájánál kapott, mivel nagy megterhelést jelent egy ilyen fiatal kutyánál a hirtelen elválasztás, más környezet, szállítás, új ennivaló. Pláne, ha bélférges, legyengült, esetleg lappangó betegsége is van.

A házikoszt lehet főtt, darált csirke, sertés vagy marhahús sovány túróval, vagy főttojással, natúr joghurttal- ez az állati eredetű fehérje legyen a legtöbb (akár 80-100%). Később ki lehet egészíteni főtt rizzsel, krumplival, tésztával, kenyérrel és zöldségekkel, gyümölcsökkel (főtt répa, leveszöldség, reszelt nyers alma). Csak fokozatosan, egyszerre csak kis mennyiségben, mert nagyon érzékeny a kiskutyát bélrendszere, nem szabad hirtelen sokat enniük, főleg nem egy újfajta táplálékból. Legjobb lenne kideríteni, mivel etették eddig, mióta elválasztották az anyjától, azzal kezdeni és csak fokozatosan, a régihez keverve bevezetni egy új fajta táplálékot.

Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy valaki pénzt kér egy bélférges, lesoványodott, beteges kiskutyáért, miközben a menhelyek roskadásig vannak szebbnél szebb egészséges, beoltott, akár ivartalanított kutyával!

Azt is jó, ha tudják, hogy a kutyatartás egy költséges hobbi, az állatorvosi ellátás drága- a kötelező és ajánlott oltásokon, mikrochippelésen, féreghajtáson kívül is, nem beszélve a jó minőségű tápról, házikosztról, főleg ha nagy a kutya.

Remélem a legjobbakat!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993