Zsömle

2012.12.20.

8 éves ivartalanitott vörös, bundusos – 9 kg-os – fiú macskám van. Kb. fél éve tapasztaljuk, hogy a bőrén foltokban – de a szőre nem hullik – “plakkok”; alakulnak ki. Próbáltuk folyamatosan kenegetni elocommal, de nem javult. Folyamatosan fésüljük, mert nem szeret mosakodni, meg amúgy is nagy cica. kb. 2 hete annyira korpás lett, hogy a fésüléskor tele van a pokróca . kertes házban lakunk, de úgy kell “kilökni”, hogy egy kicsit levegőzzön, Mivel kezeljük? Köszönöm a segítséget.

Kedves Gazdi!

Az elocom nevű kenőcs egy erős hatású kortikoszteroid tartalmú kenőcs, amelyet végső esetben szoktak adni, ha az immunrendszer túlműködik, vagyi allergiás folyamatoknál. Nem gyógyít, csak elnyomja a viszketést és lelohasztja a gyulladást, eltűnteti a tüneteket. Semmi képpen nem javaslom a további alkalmazását.

Alapos állatorvosi kivizsgálást javaslok bőrkaparék minta vétellel, szükség esetben vérlaborral, egyéb kiegészítő vizsgálatokkal annak kiderítésére, hogy “csak” a bőre beteg, vagy egyéb háttérben meghúzódó oka is van a viszketésnek.

A táplálkozásnál fontos a kiegyensúlyozott, nagyon jó minőségű, esszenciális zsírsavakban gazdag teljes értékű táp- ha nem ilyet kap, akkor érdemes kiegészíteni kifejezetten macskák számára készült bőrtápláló készítménnyel, amekly megfelelő arányban tartalmazza a telítetlen zsírsavakat. (Egyeztessen állatorvosával, hogy mit ajánl- talán a jó minőségű tápot is szükségesnek tartja egy ideig kiegészíteni.)

Azért is fontos a kivizsgálás, hogy kiderüljön csak a hideg miatt nem akar kimenni a cica, vagy valamilyen betegség lappang a háttérben.

Ha minden rendben lesz, akkor beszélhetnek kezelőorvosukkal  cica súlyáról és a szükséges lépésekről a normál testsúly irányában.

Óva intem Önöket az emberi gyógyszerek szabad alkalmazásától- nagy bajt is lehet okozni velük! (A szteroid tartalmú krém alkalmazása még embereken is megfontolandó, egyetlen algopyrin tabletta például halálos dózis egy macskának, mivel másképp működik az anyagcseréje, mint nekünk. )

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993