Bojtocska

2012.12.28.

A vérvétel eredménye leukózis és bartonella. Nem hiszem,hogy mindkettő egyszerre alakult ki. Tehát a leukózissal már él egy ideje. A másikat szeretnénk minél hamarabb kezelni, de már több mint 2 hete jelentkeztek a tünetek, miután megkapta a kombinált oltást és a féreghajtást. Véletlen egybeesés, vagy az oltás gyengítette le? Ha Docliciclin kezelést kap, az elég? mert olvastuk, hogy van egy speciális kezelés: Caparsolate, de az orvos nem mondta. Az állat egyre gyengül, mit tehetünk? Ha ez a betegség gyógyítható, akkor miért kell így legyengíteni az állatot? Az ünnepek miatt kellett várnunk sok napot a vérvételre. Nagyon sürgős, kérem segítsen!

Kedves Gazdi!

A Leukózis (FelV vírus-fertőzés) gyakran jár együtt az úgynevezett haemobartonellózissal. Ezt a betegséget a Mycoplasma haemofelis, régebbi nevén a Haemobartonella felis nevű kórokozó okozza, mely macskák vörösvérsejtjein élőskösik. A fertőzött kullancsok terjesztik egyik állatról a másikra, de az anyamacska is megfertőzheti kicsinyeit, sőt, nem ivartalanított, verekedő kandúrok harapással is fertőzhetik egymást.Ritkán egészséges állatot is megbetegít, de jellemzőbb, hogy akár évekig észrevétlen marad, majd más betegség kapcsán fellángol a betegség. Gyakori, hogy az immunrendszert gyengítő macskavírusokkal (macska-aids (fiv) vagy a macska-leukózis (felv)) fertőzött állatoknál okoz problémát, ahogy az Önök cicájánál is.

Előfordulhat, hogy mindkét kimutatott kórokozóval együtt élt már a cica látható tünetek nélkül, és  nem kizárt, hogy az oltás is egy immunszuppresszív tényező lehetett a betegség fellángolásában. Sajnos a leukózist okozó vírus hajlamos egyszer csak megváltozni (eddig még nem tudjuk, miért) és hirtelen súlyos klinikai tünetekben megmutatkozó betegséget okozni, ez is az oka lehet annak, hogy az antibiotikum terápia ellenére is romlik a cica állapota. Sajnos a tudomány jelen állása szerint a FelV vírust biztosan elpusztító szer nincsen, a tünetek kezelése, és a minél jobb immunállapot fenntartása a cél (gyakori parazita mentesítés, kiváló táplálék, ivartalanítás a további fertőzések megelőzásére, immunerősítő szerek).

A Caparsolate márkanevű gyógyszert említik, mint a hameobartonellózis lehetséges kezelést, de én úgy tudom, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött kezdeti reményeket, a doxicyclin 21 napig alkalmazva hatásos a kórokozó ellen.

Ha a beteg állapota romlik, szükség lehet tüneti terápiára (infúziós kezelés, oxigén, szteroid tartalmú gyógyszerek, stb.) , sőt vérátömlesztésre is, amihez kórházi benntartózkodás szükséges.

Nagyon sajnálom, hogy az ünnepek miatt csúszik a diagnózis, de ha a cica állapota romlik, lehet, hogy szükség lesz arra, hogy kezelőorvosuk ajánljon az ünnepek alatt is működő klinikát, átmeneti megoldásként, ahol a tüneti terápiát elkezdhetik.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993