táp

2012.12.30.

Tisztelt Doktornő/Úr! Száraztáp ügyben kérnék tanácsot. Egy 7,5 éves, ivartalanított, elhízásra nagyon hajlamos kis palotapincsi kutyusom van. Eddig a „királyi” márka kifejezetten kistestű, ivartalanított kutyák számára készült tápját vásároltam neki – ami sok vitamint tartalmaz – és teljesen meg voltam győződve róla, hogy jó minőségű eledellel etetem. Szép a szőre, emésztési problémát eddig nem tapasztaltam nála és kifejezetten szereti (ugyanis eleinte többfélét is próbáltam neki adni, de nem ette meg egyiket sem, főleg a nagyszeműeket). Örültem, hogy rátaláltam egy olyan tápra, amit jóízűen elfogyaszt. Viszont most utána olvasgattam annak, hogy milyen egy kiváló minőségű táp összetétele. Mindenhol azt írják, hogy valamilyen hús legyen az első összetevő (és ne csak annyi szerepeljen, hogy pl. csirke, mert ekkor a csirkének az összes részét beleteszik, nem csak a húsát) és kukoricát (kukoricaszármazékot) egyáltalán ne tartalmazzon, mert az nehezen emészthető. Amit most kap, annak az első alapanyaga pedig a kukorica. Elkezdtem keresni a tápok között. Kifejezetten ivartalanított kutyáknak gyártott tápja nagyon kevés márkának van (talán 4-5) és persze mindegyikben ott a kukorica (ha nem is az első helyen, fő összetevőként, de mind tartalmazza). Nézegettem a túlsúlyos/elhízásra hajlamos ebeknek gyártott szuperprémium tápokat is. Itt már egy kicsivel nagyobb a választék, de összetevők terén nem valami biztató ez sem (hasonló az előzőekhez). Egyet találtam, amiben nincs kukorica, csak annak az első összetevője a csirkehúsliszt és csak a 3. helyen szerepel a hús és sajnos nagyyzemű. Tudna tanácsot adni, hogy mégis milyen táppal etessem a kutyusom? Miket tartalmazzon? Valóban ennyire lényeges az összetevők sorrendje? Milyen súlya van annak, hogy csirke, csirkehús, csirkehúsliszt szerepel rajta? Ha a kukorica összetevő miatt váltani kell a jelenlegi tápról, akkor pl. ehet folyamatosan túlsúlyos kutyáknak való eledelt vagy az csak időszakosan adható? Esetleg teljesen egyszerű tápot is adhatok neki, ami nem speciális igényekre készült? Konkrét szuperprémium minőségű márkát (ha nem is nevezhető meg konkrétan, esetleg valahogy ráutalva) tudna ajánlani, ami apróbb szemű? Elnézést kérek a hosszú levélért, de szeretném a kutyusom számára a legmegfelelőbb táplálékot biztosítani és most egy kicsit elbizonytalanodtam ebben a témában. Előre is nagyon szépen köszönöm a tanácsát és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok Önnek! Üdvözlettel: Timi

Kedves Gazdi!

Nagyon örülök a kérdésnek! Nagy örömömre szolgál, ha egy gazda elkezd utána olvasni a táp összetételének. Valóban tudnak a tápgyártók nem húsból is húsízű, szagú takarmányt előállítani, csakúgy, mint szójából virslit, fakéregből eperízű joghurtot és gumicukrot nekünk embereknek.

Nem osztom viszont a következtetését, hogy az eddig egyedüliként bevált táp aggályos lenne a hiányosnak talált információ ill az összetevők sorrendisége miatt. A táp szemcsemérete ügyében érdemes a nagy szuperprémium gyártók fajtatápjait nézegetni, mert ezeknél gondolnak a kisebbekre is. Nem akarok haza beszélni, de például a Royal Canin-nak, amely márkát mi is forgalmazzuk, van kistestű kutyáknak kifejlesztett tápja, sőt, már “light” formában is, vagyis elhízott állatoknak kifejlesztve- magasabb rost, csökkentett zsírtartalommal. Ha a kutyák táplálása ilyen szinten érdekli, úgy hadd ajánljam figyelmébe Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám című könyvét is.

A táplálás mellett a kutya minél több mozgatása is fontos lehet. Arról is írnom kell, hogy emberekhez hasonlóan több metabolikus és endokrin betegség (pajzsmirigy alulműködés, mellékvese kéreg túlműködés, ösztrogén hiány …) olyan erőteljesen hathat az elhízás irányába, hogy tökéletes táplálás és megfelelő mozgatás mellett is hízik a kutya.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993