Judit

2013.01.03.

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a tanácsát kérni. 8,5 éves Boxer kutyusunk az utóbbi időben nagyon levert, nehezen mozog, alig használja a jobb hátsó lábát. Menni még tud, de állni sokáig már nem. Lassan guggoló pózt vesz fel, és a hátsó lábai összeakadnak. Alapból tehánállása van. Már kb 1 éve látni, hogy a csípőjével gond van, kicsit rozoga de panaszmentes volt. Nehezen tudott felállni és beindulni. Kb 3 hete volt egy kissebb beavatkozás amikor egy pár bőrkinövést műtöttek le róla. A műtét jól sikerült, de azt vettük észre hogy otthon a műtétet követően remeg a kutya hasa és hátulja pihenés alatt is. És a jobb hátsó mancsa hideg volt. ( Véletlen tapasztaltuk, azóta figyeljük, de többet ez a tünet nem jelentkezett) Az állatorvosunkban nagyon megbízunk, voltunk nála megmutatuk a blökit,de a tünetek alapján szeretnék más véleményt is meghallhatni. Most kap 2 hete gyógyszert a kutyus, de sajnos az állapota nem javul. ( Movalis 1/4 /nap) Levert, csak fekszik, nem iszik (fecskendővel itatjuk). A szomszéd kutyussal ellenben játszana, jókedvű, néha örül az ismerősöknek, de csak hivtalból csóválja a farkát. Nincs jól. Az esti séta után a vacsoráját elfogadja ekkor szoktuk a folyadékot is pótolni egyben. Széklete, vizelete rendben. A manuális vizsgálatnál nem jelezte a csípőtájéki fájdalmat. Hasa kissé kemény volt így betapintani nem lehetett rendesen, de ott sem jelzett fájdalmat. Láza nem volt. Aggaszt, hogy nem tudjuk milye hol fájhat. Néha csak jön megy a lakásban és liheg nem találja a helyét. Fájdalmai lehetnek, de nem tudjuk mitől és hol fájhat. Láthatóan a mellkasa megerősödött és a hátsó fertály kissé izomgyenge. Nem terheli a hátsó lábait. És amióta 3 ponton áll, félek ha a gerincével lenne probléma csak ront a helyzeten a kényszertartása. Masszázzsal próbáljuk az izmait karban tartani kicsit, és ekkor sem nem jelez fájdalmat. Tanácstalan vagyok! Lehet hogy túlaggódom és csak szimplán depressziós? Nagyon várom válaszát! Tisztelettel és köszönettel Judit

Leírása alapján nem gondolom, hogy túlaggódná a helyzetet és azt sem gondolnám, hogy a kutya depressziós lenne. Önnel és állatorvosával együtt úgy gondolom, hogy a kutya nincs jól, sőt beteg. Az már kiderült, hogy egyedül fizikális vizsgálatokkal nem deríthető ki a betegsége.

Hasonló tüneteket egy idősödő Boxer kanban a már ismert csípőízületi elváltozás mellett sok egyéb elváltozás is okozhat. Igen, a gerincoszlop degeneratív elváltozásai is, a jobb hátulsó végtag más ortopédiai betegségei, de a prosztata megnagyobbodásával járó betegségek, hasüregi/medencei terimék, lovagló trombus …. és emellett nem kizárt a szív-, vese-, máj elégtelen működése sem. Egy nem fiatal szervezetben a betegségek, szervi alulműködések sokszor egyszerre több szervben is jelentkeznek, egymás tüneteit felerősítik, súlyosbítják.

A kutya részletes vizsgálatával (fizikális vizsgálatok, ortopédiai/neurológiai vizsgálat, vérlabor, műszeres kiegészítő vizsgálatok …) állapítható meg a kutya állapota, betegségei. Ezután lehet a megoldásokta és esélyeket megbeszélni.

Önökkel és állatorvosukkal együtt azt remélem, hogy mielőbb kiderül a kutya tüneteinek az oka és az öregúr meggyógyítható, vagy legalábbis sokáig tünetmentesen karbantartható még.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993