Murmi

2013.01.04.

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát szeretném kérni. Német juhász 5 éves kankutyámnál tavaly nyáron kezdődtek az epilepszia rohamok. Két alkalommal négy és fél hónap telt el a rohamok között, az utolsó három között már napra pontosan két és fél hónap. Az állatorvos napi egy Stazepint+Valeriána szedését írta elő, amit mi be is tartottunk, de kétségeim merültek fel. Szilveszter mindig rémálom számomra, idén is az volt, mivel a szedálására adott 2 szem nyugtatóból egyet adtam be a fenti gyógyszerek mellett. /Nem tudom a pontos nevét, zöld színű szevenál-szerűre emlékszem, mert a doktor csak a kezembe nyomta /nem vált be, a kutya éjjel kitört a garázsból, magánkívül szűkölt és őrjöngött a félelemtől. Behoztuk a lakásba és végső kétségbeesésünkbe a másik szem nyugtatót+Valeriánát adtunk. A hatástól megrendültem, mert valamilyen szinten elkábult szerencsétlen, de lihegett, forgolódott, a feje remegett és többször maga alá pisilt. Tiszta lelkiismeret-furdalásom van, hogy túlgyógyszereztem,de mentségemre szolgáljon, hogy a Valeriánát gyógynövényi mivoltából eredően nem ítéltem károsnak, az orvos által adott nyugtatóban pedig megbíztam. Mivel megrendült a bizalmam magamban, kérem válaszát, hogy a továbbiakban is ugyan úgy adjam az esti gyógyszereket, mint azelőtt, illetve a rohamok előfordulásának ideje illetve azok fokozott intenzitása szükségessé tenné-e a gyógyszerváltást, illetve a dózis emelését. Szívem szerint eltekintenék a gyógyszerezéstől, de nem szeretnék ártani.

Sajnálom az átélt ijesztő időszakot.

Egy teljesen kivizsgált, stabil kezelés alatt álló epilepsziás kezelésbe vett kutya esetében még “békeidőben” is kellenek kontrol vizsgálatok és előfordul, hogy idővel más szerekhez kell nyúlni, vagy az adagoláson kell változtatni. A stresszes időszakokban (kutya atáztatása, gazdi utazása, költözés, új családtag/élőlény érkezése …. pláne Szilveszteri petárdázás) szinte törvényszerű, hogy változtatni kell ill érdemes az epilepsziás kutya gyógyszerezésén.

Számoljon be kezelőorvosának a történtekről és kérje meg előrehozott kontrolvizsgálatra és arra, hogy beszéljék meg a kutya további kezelését. Szintén beszéljék meg az esetleges roham alatti teendőket és az előreláthatóan stresszes időszakok teendőit.

Ha nem történt részletes kivizsgálás az epilepiás kezelésbe vétel előtt vagy a fejlemények tükrében szeretnék specialista igénybevételét,  úgy az alábbi linkeket ajánlom figyelmébe:

http://kutyaepilepszia.hu/index/show.html

www.kisallatneurologia.hu/

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993